Hans Asperger werkte wellicht toch niet mee aan het doden van kinderen

  Een nieuw artikel betwist dat Asperger meewerkte aan het doden van kinderen.

  Hans Asperger was de kinderarts die voor eerst schreef over wat later Asperger Syndroom ging heten. Hij deed dit tussen 1938 en 1944 in Wenen, terwijl Oostenrijk bezet was door de Duitsers. Dit heeft tot een discussie geleid onder historici hoe Asperger zich verhield tot de nazi's. De laatste bijdrage aan deze discussie stelt dat hij toch niet meewerkte aan het doden van kinderen.

  In april 2018 haalde de discussie de Nederlandse media. Verschillende media meldden toen dat Hans Asperger bewust mee zou hebben gewerkt aan het doden van kinderen met autisme. De Volkskrant kopte: "Psychiatrisch pionier Asperger werkte samen met de nazi's en stuurde kinderen de dood in". De NOS kwam met een soortgelijke kop "Oostenrijkse arts Asperger hielp nazi's met 'euthanasie' op kinderen".

  De Amerikaanse antropologe Dean Falk betwist deze visie in een artikel dat ze vorige week heeft gepubliceerd in een internationaal autisme tijdschrift. Volgens Falk is de kritiek op Asperger bevooroordeeld en op veel punten onjuist.

  Nederlandse media baseerden hun kritiek op Asperger op een artikel van de historicus Herwig Czech. Hierin beweerde Czech dat Asperger "verschillende keren actief meewerkte aan het 'kindereuthanasie' programma" van de nazi's". Hij zou dit gedaan hebben door kinderen te verwijzen naar Spiegelgrund, de instelling in Wenen waar de nazi's kinderen ombrachten. Een andere historicus, Edith Sheffer, kwam tot een soortgelijke conclusie in haar boek Asperger's Children dat uitkwam in eind 2018.

  Volgens Dean Falk is dit beeld onjuist. Ze stelt dat we maar van 1 meisje zeker weten dat Asperger haar direct verwees naar Spiegelgrund. Bovendien deed Asperger dit in 1941 toen het nog niet publiek bekend was dat er in Spiegelgrund kinderen gedood werden. Ook strookt meewerken aan het doden van kinderen niet met wat we weten over de religieuze en politieke opvattingen van Asperger.

  Het laatste woord over deze kwestie is voorlopig nog niet gezegd. Laten we tot die tijd voorzichtig zijn met het beoordelen en veroordelen van Hans Asperger.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Send this to a friend