Meer rust en minder stress bij autisme

Zelfhelpboek dat volwassenen met autisme leert wat je zelf kunt doen om beter met stress om te gaan.

Belang

 
In het zelfhelpboek Meer rust en minder stress bij autisme leert autismecoach Marjan Boxhoorn volwassenen met autisme hoe je stress-signalen kunt herkennen en wat je zelf kunt doen om beter met stress om te gaan.
 

Inhoud

Meer rust en minder stress bij autisme biedt een praktisch stappenplan. In zeven stappen leer je waar stress vandaan komt, hoe je stress-signalen kunt herkennen en wat je zelf kunt doen om beter met stress om te gaan.

Daarnaast worden ideeën en mogelijkheden geboden om meer rust te creëren in je dagelijkse leven. Aan de hand van de opdrachten kun je zelf aan de slag om het in de praktijk toe te passen.

Bij dit boek hoort een online werkboek met uitprintbare werkbladen van de opdrachten. Voor het verkrijgen van het online werkboek is een wachtwoord nodig, wat te vinden is in het boek.

  • autisme bij volwassenen
  • stress bij autisme
  • herkenning van stresssignalen
  • oorzaken van stress
  • structuur als basis voor rust
  • balans tussen in- en ontspanning
  • omgaan met prikkels
  • assertiviteit

Beoordeling door lezers

Auteur

Marja Boxhoorn is zelfstandig autismecoach voor hoogfunctionerende autistische mannen en vrouwen. Ze heeft zelf drie kinderen met een autismediagnose.
 

Achtergrond

Wat is autisme volgens Marja?
"Autisme is een informatieverwerkingsstoornis. Er zijn zeven kenmerken, waaronder (1) moeite met het inleven in, begrijpen en aanvoelen van de ander, (2) moeite met non-verbale communicatie, (3) moeite met het ontwikkelen en handhaven van sociale relaties, (4) rigide en star gedrag, (5) moeite met overzicht, plannen en organiseren, (6) beperkte en intense interesses en (7) zintuigelijke over- en ondergevoeligheid. Daarnaast zijn er ook veel positieve kanten, waaronder eerlijkheid, betrouwbaarheid, nauwkeurigheid, originaliteit, doorzettingsvermogen, intelligentie en humor."
Wat betekent autisme voor Marja?
"Het is mijn levenslot. Ik heb zelf drie kinderen met een vorm van autisme. Dus mijn dagelijks leven bestaat uit autisme. Daarnaast hou ik me ook in professioneel opzicht met autisme bezig, als autismecoach. Autisme heeft voor mij hele mooie kanten. Het negatieve label dat er aan hangt, daar ben ik het helemaal niet mee eens. Ik vindt mensen met autisme geweldige mensen. Ik vindt de humor bijvoorbeeld erg mooi. Ik vindt het heel belangrijk dat je van mensen met autisme ook de positieve, de sterke kanten kunt zien. En dat je een stukje begrip kunt hebben voor de moeilijke kanten."
Hoe kwam Marja tot het schrijven van dit boek?
"Tijdens mijn persoonlijke zoektocht hoe het best om te gaan met mijn kinderen met autisme ontdekte ik wat er wel en niet werkt. Door mijn ervaring als autismecoach voor volwassenen merkte ik later dat er een patroon zit in wat mensen met autisme nodig hebben om meer rust te ervaren. De opgedane kennis en ervaringen resulteerden in zeven stappen, die ik in dit boek beschreven heb."

Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

 
In autismevriendelijk Nederland hebben mensen met een autismediagnose toegang tot de informatie en begeleiding die ze nodig hebben om beter om te leren gaan met de stress die dagelijkse dingen voor hen met zich meebrengen. Mensen in hun omgeving zijn bekend met hun belangrijkste stressoren en zetten zich in om deze, waar mogelijk, te verminderen.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *