Medicatiegebruik

Hoewel er geen medicijnen zijn voor het behandelen van autisme gebruiken veel volwassenen autisten medicijnen voor bijkomende problemen.

Belang

 
Hoewel er geen medicijnen zijn voor het behandelen van autisme gebruiken veel volwassenen autisten medicijnen voor bijkomende problemen, zoals depressie, angst, prikkelbaarheid, onoplettendheid en slapeloosheid.
 

Waar gaat het over?

 
 • Medicatie: door een arts voorgeschreven geneesmiddelen ter behandeling van psychische klachten
 • Antipsychotica: medicatie voor de behandeling van hallucinaties, wanen en prikkelbaarheid, zoals Risperdal /Risperidon of Abilify/Aripiprazol
 • Antidepressiva: medicatie voor de behandeling van depressie, zoals Cipramil/Citalopram of Seroxat/Paroxetine
 • Anxiolytica: medicatie voor de behandeling van angst, zoals Seresta/Oxazepam
 • Anti-epileptica: medicatie voor de behandeling van epileptische aanvallen
 • Stimulantia: medicatie voor de behandeling van onoplettendheid, hyperactiviteit en impulsiviteit, zoals Ritalin
 • Hypnotica: medicatie voor de behandeling van slapeloosheid, zoals Melatonine/Circadin
   

  Hoe vaak komt het voor?

  Ervaringen van autistische volwassenen

  Ik gebruik Risperidone, wat redelijk goed helpt tegen prikkelbaarheid. Ik wordt niet meer voortdurend overladen. Daar ben ik erg blij mee, hoewel het wel wat bijwerkingen heeft. Zo ben ik 30 kilo aangekomen, maar daar probeer ik wat tegen te doen met een dieet en bewegen.
  Ik gebruik sinds 2,5 jaar een antipsychoticum (risperidone), wat behoorlijk goed helpt tegen woede en irritatie. Het houdt mijn emoties onder controle, waardoor ik over het geheel genomen een stuk aardiger ben als persoon.
  Ik ben nu tevreden met de medicijnen die ik gebruik, maar het heeft me wel drie jaar gekost om uit te vinden welk medicijn, welke hoeveelheid en welke combinatie van medicijnen het beste werkt bij mij.
  De medicijnen die ik gebruik tegen angst zorgen ervoor dat ik me de hele dag lichtelijk een zombie voel. Ik ben niet zo blij met die vermindering van concentratie, maar toch dankbaar dat ik niet meer de hele dag gejaagd rondloop alsof er iemand achter me aan zit.
  Ik heb verschillende medicijnen geprobeerd, maar geen van allen had voldoende positief effect om tegen de nadelen van bijwerkingen op te wegen.
  Sinds kort heb ik een nieuwe psychiater, die ook aandacht heeft voor mijn ADHD en Ritalin heeft voorgeschreven.

  Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

   
  In autismevriendelijk Nederland wordt bij het voorschrijven en monitoren van medicatiegebruik rekening gehouden met individuele voorkeuren en afkeuren van volwassenen met autisme. Deze kunnen te maken hebben met de werking of bijwerkingen van het middel, maar ook met aspecten als de kleur, smaak of vorm van het middel, waar autisten extra gevoelig voor kunnen zijn. Vragen, weerstanden of twijfels over medicatie worden serieus besproken en niet meteen weggewuifd.
   

  Comments are closed.