Huiselijk geweld

Volwassenen met autisme zijn zowel slachtoffer als dader van huiselijk geweld.

Belang

 
Volwassenen met autisme rapporteren vaker dan gemiddeld fysieke, seksuele of emotionele mishandeling door hun partner. Andersom rapporteren ouders van autistische volwassenen vaker dan gemiddeld incidenten van huiselijk geweld, veroorzaakt door hun volwassen autistische kind.
 

Waar gaat het over?

 
  • Geweld: handelingen waardoor mensen of bezittingen beschadigd, verwond of gedood (kunnen) worden
  • Huiselijk geweld: het gebruik van geweld binnen het gezin
  • Intieme partner geweld: het gebruik van geweld binnen een huidige of voormalige partnerrelatie
  • Ouder tot kind geweld: het gebruik van geweld door een ouder (of andere volwassene) tegen één of meerdere kinderen in huis
  • Kind tot ouder geweld: het gebruik van geweld door een (volwassen) kind tegen één of beide ouders
  • Brus tot brus geweld: het gebruik van geweld door een broer of zus tegen een andere broer of zus
  • Geestelijk geweld: beledigen, bekritiseren, belachelijk maken, bewust negeren, vernederen, intimideren of bedreigen
  • Materieel geweld: beschadigen, vernielen of zonder toestemming afnemen van bezittingen of geld van de ander
  • Fysiek geweld: slaan, stompen, schoppen, aan het haar trekken, bijten, duwen, schudden
  • Seksueel geweld: ongewenste seksuele activiteit, zoals aanranding of verkrachting
 

Hoe vaak komt het voor?

55%

van de autistische volwassen is uitgescholden door iemand in de familie

30%

van de autistische volwassenen is fysiek mishandeld door hun partner

25%

van de autistische volwassenen is financieel uitgebuit door hun partner

20%

van de autistische volwassenen is door hun partner gedwongen tot seks

Ervaringen van autistische volwassenen

Toen ik bij mijn ex was, heeft hij me geestelijk en lichamelijk mishandeld. Toen ik zwanger was, heeft hij een keer geprobeerd om mij keihard in de buik te trappen. Ik heb mij en mijn ongeboren kind kunnen verdedigen. In de zes jaar dat ik bij hem was, zijn er meerdere escalaties geweest.
In de eerste jaren van mijn huwelijk heb ik mijn vrouw zwaar mishandeld. Ik had woedeaanvallen waarbij ik alle controle over mezelf verloor. Het voelde alsof ik binnenin mezelf om hulp schreeuwde, terwijl van buiten mijn lichaam volledig in een gewelddadige toeval schoot. Ik haatte mezelf erom. Alle hulpverleners zeiden me dat ik de controle over mezelf terug kon krijgen, als ik gewoon maar rustig ademhaalde. Dan zou de woede vanzelf weggaan. Maar dat gebeurde niet. In de gevangenis heeft een forensisch therapeut voor het eerst in mijn leven met mij aan mijn traumaklachten gewerkt, waardoor ik me eindelijk weer mezelf voel. Sinds ik mezelf weer ben, heb ik geen een keer de controle over mezelf verloren.
Al mijn relaties zijn, op één na, gewelddadig geweest. Meestal verbaal en emotioneel, al ben ik één keer in elkaar geslagen. Mijn moeder was ook erg gewelddadig toen ik klein was, zowel fysiek als verbaal en emotioneel.
Ik heb een mishandelende vrouw. Ik ben bij haar gebleven omdat ik dacht: ik kan dit oplossen. Dit is niet haar typische gedrag. Ze trekt wel weer bij. Het krijgen van een diagnose maakte het alleen maar erger, omdat ze bij de psycho-educatie als het ware een handboek kreeg aangereikt voor hoe ze me nog effectiever kon pakken.

Ervaringen van familieleden van autistische volwassenen

Mijn zoon heeft autisme en ADHD. Hij valt mij regelmatig aan. Hij heeft wel eens een mes tegen mijn keel gehouden, me met een stok geslagen, mijn haar uitgetrokken, me in de maag getrapt. Toen ik het een keer gerapporteerd heb. ging meteen de verdenking uit naar mijn man en werd hij beschuldigd van huiselijk geweld. Daarna heb ik nooit meer een melding gedaan.
Mijn autistische man heeft een gewelddadige jeugd gehad. In zijn tienerjaren werd hij zelf gewelddadig, totdat hij bekeerd is. Ik had toen al verkering met hem en ook naar mij toe was hij regelmatig agressief. Nu is hij de minst gewelddadige persoon die ik ken. Maar de woede zit er nog steeds.
Onze dochter kan nog steeds heel agressief worden. Ze begrijpt dat wat ze doet niet oké is en ze haat het dat ze de controle over zichzelf verliest, dus achteraf heeft ze erg veel spijt. Dan moet ze huilen en komt ze knuffelen en dat soort dingen. Dat maakt het natuurlijk niet oké, maar ze zit er zelf net zo erg mee als wij.
Mijn autistische zoon heeft hier laatst de boel kort en klein geslagen. Hij is al volwassen en woont hier niet meer, maar op een avond stond hij opeens voor de deur en gebeurde dit. Het was een hele schok, want hij is een grote vriendelijke reus. Ik was helemaal in de war. Zo is hij nooit.

Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

 
In autismevriendelijk Nederland gaat aandacht uit naar huiselijk geweld bij autisme, zodat autistische volwassenen worden beschermd tegen geweld door hun partners of (volwassen) kinderen en gewelddadige autisten en hun familieleden geholpen worden om met dit gewelddadig gedrag om te gaan.
 

Comments are closed.