Hoe verschillen autistische vrouwen van neurotypische?

Ik ben een autistische vrouw. Ik ben minder goed in vriendinnen maken, heb meer tijd alleen nodig en voel me minder prettig in vrouwenkleding. Ik ervaar het opvoeden als zwaar, maar ben ook een duidelijke, consequente en open ouder.

Vraag

 
Ik ben een autistische vrouw. Of een meisjes met autisme. Hoe maakt dat mij anders dan andere meisjes en vrouwen? Hoe maakt het mij anders dan jongens en mannen met autisme?

Vriendschap

Ik ben minder goed in vriendinnen maken en behouden
Ik ben beter dan autistische jongens in het maken van vrienden, maar kan vriendinnen moeilijker vasthouden dan neurotypische meisjes. Op de basisschool had ik nog wel vrienden, en sommige daarvan heb ik tot in mijn volwassenheid aan weten te houden. Maar na de basisschool ging het mis. De interactie tussen meisjes wordt dan steeds complexer. Ik begrijp de regels niet en val gemakkelijk buiten de groep. Als ik wel vrienden maak vindt ik het lastig om de vriendschap te onderhouden.
Ik heb meer tijd alleen nodig
Ik heb meer tijd alleen nodig dan neurotypische vrouwen. Deze tijd heb ik nodig om te herstellen van sociale interactie en deelname aan het dagelijkse leven. Dat levert mij veel prikkels op. Om daar van te herstellen is afzondering en tijd alleen belangrijk voor me. Soms vraagt dit een paar uur, soms een dag of twee. Dan ben ik weer de oude.
Ik heb vaker het gevoel 'meer mannelijk dan vrouwelijk' te zijn
Ik heb me als meisje vaker "meer een jongetje dan een meisje" gevoeld dan neurotypische meisjes. Mijn vrouwelijke kant was iets zijn wat ik op een gegeven moment echt moest gaan 'ontdekken'.

Partnerschap

Ik voel me vaak minder prettig bij vrouwelijke kleding
Door mijn sensortische gevoeligheid en motorische problemen voel ik me vaak minder prettig bij vrouwelijke kleding. Make-up irriteert mijn huid. Op hoge hakken en met een strak rokje kan ik geen balans houden. Strakke kleding schuurt over mijn huid. Het liefst draag ik gewoon kleding die ik lekker vindt zitten of die ik zelf mooi vindt. Vaak is dat wat apart. Ik heb mijn eigen stijl. En al zou ik het wel willen: misschien heeft niemand mij ooit geleerd hoe je make-up aanbrengt, of wat voor kleding mij eigenlijk goed staat. Het is niet dat je dat soort dingen nu op school leert...
Ik ben vaak minder kieskeurig qua leeftijd
Ik voel me evengoed aangetrokken tot oudere of jongere partners dan partners van mijn leeftijd. (1) Leeftijd speelt bij autistische mensen over het algemeen een minder grote rol, dus ook in mijn partnerkeuze. Ik stoor mij minder aan de sociale conventie dat het niet hoort om een jongere man te hebben. (2) Ik heb meer moeite om een partner te vinden dan neurotypische vrouwen en ben dus minder strict. Een oudere partner is voor mij beter dan geen partner. (3) Ik selecteer op persoonlijkheid, minder op andere factoren. Leeftijd speelt bij mij dus een minder belangrijke rol.
Ik ben vaak nog kritischer op mijn partner
Vrouwen zijn over het algemeen meer kritisch op hun partner dan andersom, omdat kritiek stress veroorzaakt en mannen over het algemeen minder goed zijn in het reguleren van stress dan vrouwen. Als autsitische vrouw heb ik echter nog meer dan neurotypische vrouwen de neiging om kritisch te zijn op mijn partner. Ik zie mijn partner toch een beetje als een middel om 'normaal' te kunnen zijn. Maar dan moet mijn partner zich natuurlijk wel 'normaal', het liefst 'perfect', gedragen... Maar dit is uiteraard zelden het geval, zeker wanneer het mij gelukt is om een autistische partner te vinden! Maar ook als mijn partner neurotypisch is, heb ik er vaak een autistische passie voor om mijn partner 'normaal' te laten zijn.
Ik heb vaker last van bindingsangst
Omdat ik de intenties van anderen minder goed in kan schatten, en ik in mijn verleden vaker uitgesloten, gepest of misbruikt ben, ben ik wantrouwend geworden richting anderen en vaak angstig voor intimiteit. Intimiteit vraagt dat je jezelf laat zien. Ik schaam mij nog vaker voor mijn echte zelf dan neurotypische meisjes. In een relatie kan ik niet eeuwig toneel blijven spelen of me zo gedragen zoals ik denk dat de ander verwacht. Daardoor voelt het voor mij vaak veiliger om de ander toch maar op te geven, hoe graag ik ook een relatie wil.

Ouderschap

Ik ervaar het opvoeden vaak als intensiever
Ik ervaar het opvoeden van kinderen als zwaarder en intensiever dan neurotypische vrouwen. (1) Kinderen zijn een sterke bron van prikkels, met name geluid en geur. Omdat ik me minder goed af kan sluiten van deze prikkels ervaar ik de aanwezigheid van kinderen als zwaarder. Ook heb ik ik veel rust nodig na driftbuien, vriendjes die komen spelen, ruzies tussen brussen, enzovoort. (2) Ik heb meer moeite met het inschatten wat mijn kind nodig heeft. Kinderen komen niet met een gebruiksaanwijziging en ik heb dat harder nodig dan een neurotypische vrouw.
Ik ben vaak eerlijker over de lasten van het ouderschap
Ik ben vaak eerlijker over de lasten van het ouderschap dan een neurotypische moeder. Ik doe minder alsof het alleen maar leuk is. Ik erken dat het soms best zwaar en helemaal niet zo leuk is en zeg dat ook gewoon ronduit tegen anderen als ze vragen hun hoe het gaat. Maar dat betekent niet dat ik een hekel heb aan mijn kinderen of dat ik niet van hen houdt!
Ik ben vaak duidelijker en consequenter tegenover mijn kind
Ik ben vaak duidelijker en consequenter tegenover mijn kinderen dan een niet-autistische moeder. Ook ben ik vaak onconventioneel in termen van wat wel en niet mag.
Ik ben vaak opener en praktischer over taboes
Ik ben vaak heel open en praktisch in gesprekken over seks en andere 'hete hangijzers'.
Ik ben vaak meer sociaal afhankelijk van mijn kind
Ik ben in sociale zin vaak meer afhankelijk van mijn kinderen, waardoor het risico bestaat dat ik mijn kinderen teveel verantwoordelijk maak of teveel in vertrouwen neem. Ik heb ook meer moeite om mijn kinderen los te laten als ze uit huis gaan. Ten eerste, omdat het een verandering in mijn routines inhoudt. Ten tweede, omdat mijn relaties met mijn kinderen, naast die met mijn partner, vaak mijn enige intieme relaties zijn.

Seksualiteit

Ik ben vaak kwetsbaarder voor seksueel geweld
Ik ben kwetbaarder voor aanranding, seksueel misbruik of andere vormen van ongeoorloofde seksuele handelingen dan neurotypische meisjes en vrouwen. (1) Ik kan over het algemeen minder goed inschatten wat mensen en van me willen en of ze te vertrouwen zijn of niet. Vaak heb ik geen idee. Dat geldt ook voor mensen met een seksuele interesse in mij. Soms ben ik 'al lang blij' als iemand in mij geïntereseerd is. (2) Ik weet over het algemeen minder goed 'hoe het hoort' en dus ook op seksueel gebied. Dit wordt versterkt doordat veel feitelijke of concrete informatie over seks niet formeel overgebracht wordt, maar via relaties met leeftijdsgenoten. Omdat ik minder relaties met leeftijdsgenoten heb krijg ik dus ook de feiten over seksualiteit minder goed mee, waardoor mijn seksuele zelfbeschikking (zelf bepalen wat ik wel en niet wil) ondermijnt wordt. (3) Ik heb meer moeite met assertiviteit. Ik ben gewend om over mijn grenzen heen te gaan om maar te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Op seksueel gebied is dat niet anders.
Ik heb vaker een afwijkende seksuele oriëntatie
Vrouwen zijn over het algemeen flexibeler qua seksuele oriëntatie dan mannen, die vaker volledig hetero- of volledig homoseksueel zijn. (1) Vanwege mijn sensorische gevoeligheid heb ik soms liever seks met een vrouw dan met een man, omdat mannen over het algemeen minder teder zijn. (2) Soms heb ik moeite om een mannelijke partner te vinden en lukt het beter bij een vrouwelijke. (3) Ik heb over het algemeen minder de neiging om me aan culturele conventies te houden, waarvan de norm van strikte heteroseksualiteit er een is. (4) Ik selecteer vooral op persoonlijkheid, minder op andere factoren. Ook geslacht speelt een minder belangrijke rol.
Ik heb vaker een afwijkende frequentie van seksueel contact
Op basis van hun leeftijd, opleidingsniveau en andere factoren hebben stellen de neiging om met een bepaalde frequentie seks met elkaar te hebben, bijvoorbeeld 'gemiddeld 1 keer per week'. Als autistische vrouw heb ik de neiging om van dat gemiddeld af te wijken. (1) Ik ben sensitiever en beter in staat om op te pikken wat mijn partner voelt, zelfs dingen waar hij zichzelf niet bewust van is. Soms heb ik meer moeite met assertiviteit en grenzen aangeven, waardoor de frequentie van ons seksuele contact zich richt naar mijn partner, die (als het een man betreft) over het algemeen vaker seks wil dan mij. Dan hebben we dus vaker seks dan gemiddeld. (2) Mijn sensorische gevoeligheid maakt het soms dat ik zelf meer of juist minder zin in seks heb en dus vaker of juist minder vaak seks wil. (3) Seks heeft een verslavend werking voor mij, omdat het de enige manier is waarop ik de verbondenheid met anderen die ik al mijn hele leven mis wel kan ervaren.
Ik heb vaker een afwijkende seksuele ontwikkeling
Hoewel mensen natuurlijk verschillen is er wel een soort van gemiddeld verloop van de seksuele ontwikkeling van een vrouw. Als autistische vrouwen wijken we vaker af van dat gemiddelde. Soms zijn we laatbloeiers en hebben we pas veel later dan onze leeftijdsgenoten onzer eerste seksuele ervaring, meestal met onze eerste serieuze partner. Soms besluiten we de sociale en morele conventies aan onze laars te lappen en overtreden we die bewust. Heel soms raken we berucht vanwege onze promiscuïteit of belanden we in de prostitutie.
Ik ben soms "mannelijker" in het seksuele contact
Ik ben mij minder bewust van sociale conventies dan neurotypische vrouwen. Ik zeg gewoon wat ik denk. Ook tijdens de seks. Als ik vindt dat mijn partner naar zweet ruikt, dan zeg ik dat en vraag ik mijn partner zich te wassen. Als ik gevoeliger ben in mijn erogene zones, dan geef ik duidelijk aan wat hij wel en niet moet doen. Soms lijkt het voor mijn partner alsof ik hem alleen gebruik om zelf een orgasme te krijgen, me niet bewust ben van zijn seksuele en emotionele behoeften. Dat is niet perse het geval. Hij moet gewoon duidelijker zijn!

Conclusie

 
Ik ben een autistische vrouw. Ik ben minder goed in vriendinnen maken en behouden, heb meer tijd alleen nodig en voel me vaak minder prettig bij typisch vrouwelijke kleding. Als ouder ervaar ik het opvoeden als zwaar, maar ik ben ook een duidelijke, consequente en open ouder. Op seksueel gebied wijk ik soms af qua ontwikkeling, oriëntatie en frequentie.
 

Comments are closed.