1Healthy Autism als benadering
Healthy Autisme als benadering is: (1) Positief. Het kijkt niet zozeer naar stoornissen en defecten bij autisten, maar vooral naar gedrag en hulpmiddelen die de positieve coping, maatschappelijke participatie en kwaliteit van leven van autisten kunnen vergroten. (2) Preventief. Het gaat niet zozeer om zorgverlening, maar vooral om het voorkomen van gezondheidsklachten. (3) Integraal. Gericht op geestelijke, lichamelijke en sociale gezondheid; op wonen, werken en ontspannen; op het minimaliseren van de persoonlijke, sociale en maatschappelijke lasten. (4) Multidisciplinair. Het benaderd autisme vanuit de psychologie, bewegingswetenschap, voedingswetenschap, ICT, maatschappelijk werk, bedrijfskunde, etc. (5) Acceptatiegericht. Datgene wat niet veranderd kan worden (onplezierige ervaringen, primaire emoties, beperkingen) nemen zoals het is, zonder te proberen het te negeren, onderdrukken, veranderen of overwinnen. (6) Waardengebaseerd. Bewustwording van datgene wat echt belangrijk is in het leven van de autistische persoon en toewijding aan keuzes en acties gericht op het realiseren van die waarden door te veranderen wat wel veranderd kan worden.
2Healthy Autism als programma
Universiteiten, onderwijsaanbieders, zorgaanbieders en overheden kunnen Healthy Autism als strategisch speerpunt kiezen en daarvoor een programma Healthy Autism ontwikkelen. Componenten kunnen bestaan uit onderdelen zoals (1) healthy autism @ work, (2) healthy autism & movement, (3) healthy autism & food, (4) technology for autistic people.
3Healthy Autism als handel
Bedrijven kunnen handel zien in Healthy Autism. Duurzame samenwerking tussen onderzoekers, bedrijven en zorginstellingen kunnen nieuwe kennis, producten en diensten opleveren die interessant kunnen zijn voor (sociale) bedrijven.
4Healthy Autism als fenotype
Gegeven de complexiteit van autisme is er geen eenvoudige indicator voor hoe gezond een autistisch persoon leeft. Daarom is een verzameling van indicatoren nodig die de verschillende aspecten van Healthy Autism omvatten: het Healthy Autism Phenotype (HAP). HAP bestaat uit indicatoren en praktijken uit verschillende gebieden. Het kan worden onderverdeeld in een mannelijk en vrouwelijk subtype, kinderlijk, adolescent, volwassen en ouder subtype, hoog- en laagfunctionerend subtype.
5Healthy autism als paradigma
Healthy Autism behelst, net als neurodiversiteit, een verschuiving van een ziektegebaseerd wetenschap naar een nieuw paradigma. Healthy Autism is echter geen verschuiving naar een identiteitsgebaseerde en gelijkwaardigheidgeoriënteerde wetenschap, zoals neurodiversiteit, maar een verschuiving naar een gezondheidgebaseerde en preventiegeoriënteerde wetenschap. Healthy Autism stelt "healthy" niet gelijk met "normaal", zoals in het paradigma waartegen het neurodiversiteitspradigma zich afzet, maar met "helpend" en "geluk- en welzijngeorienteerd". Neurodiversiteit is een sociaal wetenschappelijk paradigma, gericht op autisten als te onderscheiden groep binnen een bredere groep. Healthy autism daarentegen is een multidisciplinair paradigma, gericht op autistische individuen binnen een bepaalde sociaal-economische en sociaal-culturele context.