Maat- en haatcriminaliteit

Volwassenen met autisme zijn kwetsbaar voor strafbare feiten die tegen hen gepleegd worden omdat ze autisme hebben. Soms gaat het hierbij om criminaliteit die wordt gepleegd uit vijandigheid of minachting voor autistische mensen, soms om criminaliteit die wordt gepleegd door mensen die door hen als vriend worden beschouwd.

Belang

 
Volwassenen met autisme zijn kwetsbaar voor strafbare feiten die tegen hen gepleegd worden omdat ze autisme hebben, met name wanneer zij op zichzelf wonen en minder ondersteuning ontvangen. Ook homoseksualiteit en transgender, vrouw of allochtoon zijn verhoogt het risico dat volwassen met autisme slachtoffer worden van haatcriminaliteit. Slachtoffer worden van een haatmisdrijf maakt autistische volwassenen angstig voor andere mensen, gespannen in hun eigen huis, depressief en in stelselmatige gevallen soms zelf suïcidaal.
 

Waar gaat het over?

 
 • Criminaliteit: daden waar een taak- of celstraf op staat, zoals vernieling van bezit, brandstichting, misbruik, bedreiging, oplichting, verwonding, verkrachting en moord
 • Haatcriminaliteit: criminaliteit die wordt gemotiveerd door haat, vijandigheid of minachting ten opzichte van het slachtoffer vanwege diens geslacht, seksuele oriëntatie, beperking, herkomst of overtuiging
 • Verwerpelijke redenen: redenen voor het plegen van een strafbaar feit die voor de rechter gelden als een verzwarende omstandigheid en aanleiding geven tot het opleggen van een zwaardere straf
 • Beperking-gemotiveerde haatincidenten: gevallen van geweldadigheid en intimidatie tegen mensen met een beperking, zoals schelden, schreeuwen, eieren en sneeuwballen tegen de ramen gooien, op de deur bonken en andere vormen van asociaal maar niet perse strafbaar gedrag
 • Maatcriminaliteit: criminaliteit die wordt gepleegd door mensen die door het slachtoffer als vriend worden beschouwd
   

  Hoe vaak komt het voor?

  6%

  van de in 2015-2016 geregistreerde haatdelicten in Engeland en Wales hadden het hebben van een beperking als motief

  53%

  van de Britse volwassen met autisme is in het afgelopen jaar slachtoffer geworden van een haatmisdrijf of -incident

  33%

  van de Britse volwassen met autisme wordt ten minste wekenlijks uitgescholden, bedreigd of lastig gevallen

  45%

  van de Britse volwassen met autisme geeft aan mishandeld, bestolen, bedrogen of misbruikt te zijn door iemand die zij als vriend beschouwden

  50%

  van de Britse volwassen met autisme ervaart verbale agressie

  48%

  van de Britse volwassen met autisme die het slachtoffer is geworden van een haatmisdrijf doet hier geen aangifte van

  40%

  van de aangiften voor een haatmisdrijf tegen mensen met autisme wordt door de politie niet als zodanig geregistreerd

  69%

  van de Britse volwassen met autisme is ontevreden over hun contact met de politie en heeft niet het gevoel dat de politie rekening houdt met hun beperking

  Ervaringen van autistische volwassenen

  Medestudenten hebben mijn telefoon gestolen. Ze zeiden dat het was omdat ik een rare gast ben.
  Ik ben door een groep verkracht omdat ik autistisch ben en makkelijk te pakken. Ze zeiden dat ik er maar van moest genieten.... het is de enige keer dat iemand je ooit zal neuken.
  Ik ben als tiener mijn hele schooltijd gepest. Toen ik zelfstandig in een flat ging wonen werd ik door jongeren uit de buurt bedreigd en uitgescholden. Ook hebben ze een keer een prullenbak in de fik gezet op mijn balkon.
  Ik was bevriend met een aantal buren. Zij hebben mij meerdere keren bestolen. Ook verstopten zij drugs in mijn huis, zodat de politie het niets zou kunnen vinden. Toen de politie het uiteindelijk wel vond vertelden ze mij dat ik had moeten weten dat dit strafbaar was.
  Een man deed zich voor alsof hij mijn vriend was en heeft me voor 2,000 euro opgelicht.
  Op een nacht kwam ik thuis en stond een buurman voor mijn deur. Hij wou mij er niet langs laten omdat ik hier niet hoorde volgens hem. Ik ben uiteindelijk bij mijn ouders gaan slapen. De volgende dag heb ik aangifte gedaan, maar de politie deed niks.
  Toen ik aangifte deed werd ik niet begrepen. Er werd niet goed geluisterd naar mij. Ik was heel erg geschrokken en kon daardoor ook niet goed uit m’n woorden komen. En ik kon ook niet uitleggen dat ik overstuur was. Mijn begeleiders werden niet gebeld, want dat stond nergens geregistreerd.
  Ik ben al jarenlang slachtoffer van maat- en haatcriminaliteit. Elke keer dat ik probeer terug te krabbelen van het meest recente delict blijf ik angstig voor wat er deze keer zal gebeuren. Ik durf het huis niet meer uit en vertrouw niemand meer. De effecten van criminaliteit beperken mij erger dan mijn autisme.

  Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

   
  In autismevriendelijk Nederland worden mensen met autisme door de samenleving en de overheid beschermt tegen maat- en haatcriminaliteit. Werkgevers, woningbouwverenigingen, zorg- en onderwijsinstellingen en buurtgenoten zetten zich in om hun omgeving veilig te maken voor mensen met autisme. Politiemensen doen hun best om slachtoffers op hun gemak te laten voelen en geven hen de kans om later met een begeleider terug te komen wanneer zij niet goed uit hun woorden komen. Daders van autisme-gemotiveerde haatcriminaliteit worden strafrechtelijk vervolgd en veroordeeld.
   

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *