Een goede eerste indruk maken

Ik heb voor het eerst contact met anderen en weet dat eerste indrukken belangrijk zijn. Daarom wil ik graag een goede indruk maken. Hoe doe ik dat?

Definitie

 
Ik doe mijn best om een goede eerste indruk te maken. Ik haal mijn voordeel uit het feit dat eerste indrukken toch van invloed blijven, ook blijken ze later niet te kloppen. Hoe meer inhoudelijke en hoe minder visuele en auditieve informatie mensen vroeg in het contact over me krijgen, hoe beter de indruk, hoe groter mijn kans op een mogelijkheid voor later contact.
 

Effectief gedrag

Ik neem mij voor om een goede indruk te maken
Een goede goede eerste indruk is niet perse een accurate indruk, maar een positieve indruk. Daarom neem ik mij voor om zo nodig dingen te doen die ik normaal niet zou doen, alleen om een goede indruk te maken.
Ik begrijp het belang van het maken van een goede indruk
Eerste indrukken zijn belangrijk voor mij. Eerste indrukken blijven hangen en beïnvloeden wat anderen over mij denken en over mij besluiten. Ook al is de eerste indruk die ik maak gebaseerd op weinig of verkeerde informatie, anderen zien het toch als de werkelijkheid. En ook al komen mensen er later achter dat ik toch anders ben, de eerste indruk die ik maak blijft hangen en blijft het gedrag van de ander beïnvloeden. Daarom is het belangrijk dat ik een goede eerste indruk maak.
Ik besteed aandacht aan mijn online contact
De eerste aanwijzingen over mijn geschiktheid komen niet altijd direct via een persoonlijke ontmoeting. In veel gevallen heb ik al eerder online contact met de ander. Bijvoorbeeld via een sollicitatiebrief of via chatberichtjes. Dit is het moment waarop anderen hun eerste indruk van mij maken en dit moment doet er toe. Hoewel de ander mij dan nog niet 'echt' ontmoet heeft krijgt de ander toch al wel een eerste indruk van mij. Daarom besteedt ik aandacht aan de tekst van mijn brief of mijn profiel.
Ik bedenk mij wat ik het beste kan doen met foto's
Ik bedenk mij wat ik het beste kan doen met foto's. Wanneer ik er okay of niet zo aantrekkelijk uitzie, beperk ik het gebruik van foto's of overweeg ik om een (semi-)professionele fotograaf foto's van mij te laten maken. Wanneer ik weet dat ik fysiek aantrekkelijk ben, is dit juist een kans voor mij. Ik voeg een foto toe aan mijn CV (ook als dat er voor de functie eigenlijk niet toe doet) en zorg dat er leuke foto's van mij op mijn (sociale media of dating) profiel staan.
Bij een sollicitatie bedenk ik me of ik wel of niet ga bellen
In vacatures wordt meestal een telefoonnummer gegeven dat je kunt bellen voor meer informatie. Wanneer ik een goede vraag heb is dit over het algemeen een goede manier om alvast contact te maken met de potentiële werkgever en meer te weten te komen over de functie of het bedrijf dan wat er in de vacature staat. Door op te bellen toon ik initiatief en zelfverzekerdheid (ook al heb ik dat normaal niet) en daarmee maak ik een goede indruk. Door mijn nummer af te schermen (anoniem bellen), een concreet tijdstip af te spreken om terug gebeld te worden of aan te geven zelf wel terug te bellen op het moment dat de persoon wel beschikbaar is voorkom ik dat ik teruggebeld wordt op een moment dat ik er niet klaar voor ben.
Ik voer eventueel het telefoongesprek
Wanneer ik besloten heb om te gaan bellen bereid ik me eerst voor op mijn gesprek. Ik schrijf vast op wat ik graag wil vragen en programmeer het nummer vast in mijn telefoon. Ik ga in een rustige ruimte zitten, waar ik mijn aandacht op het gesprek kan richten zonder gestoord te worden door anderen of harde geluiden. Ik zet een glas water klaar, zodat ik wat kan drinken als mijn mond droog wordt. Ik oefen wat ik wil ga zeggen, totdat ik me redelijk comfortabel voel. Ik bel het nummer, groet degene die opneemt, noem mijn naam en zeg dat ik bel voor... (en noem de naam van de contactpersoon). Wanneer ik daar mee blijk te spreken of deze persoon te spreken krijg vraag ik 'bel ik gelegen?'. Als dat zo is, vertel ik dat ik bel over de vacature voor... (en noem de titel van de functie). Ik stel mijn vragen en luister naar het antwoord. Ik maak aantekening van het gesprek en vraag door op de informatie die ik krijg. Wanneer mijn vragen beantwoord zijn geef ik dat aan en bedank ik de ander voor zijn of haar tijd.
Ik besteed aandacht aan mijn uiterlijk
De meest zichtbare aanwijzing over wie ik ben komt van hoe ik er uitzie. Daarom besteed ik aandacht aan mijn uiterlijk wanneer ik op gesprek ga of een date heb. Ik trek nette en schone kleren aan, liever iets te netjes dan te alledaags. Ik scheer mijn gezicht, kam of borstel mijn haren en poets mijn schoenen en mijn bril. Misschien hou ik niet zo van knellende kleren, hakschoenen of deodorant. Als ik ze wel uit kan staan, draag ik ze voor deze keer toch. Alles voor de goede eerste indruk.
Ik ligt mijn gedrag toe
Tijdens de eerste ontmoeting vertoon ik misschien gedrag dat door de ander als bijzonder of negatief wordt opgevat. Voor zover ik me daar bewust van ben probeer ik steeds om dat gedrag toe te lichten. Misschien kan ik mijn gedrag niet beïnvloeden, maar wel hoe de ander mijn gedrag interpreteert.
Ik maak gebruik van de goede indrukken die ik gemaakt heb
Mensen hebben de neiging om positieve gevoelens te ontwikkelen voor de mensen die ze vaak tegenkomen. Zelfs wanneer ik geen contact maak gaan andere mensen mij op den duur toch aardiger vinden, simpelweg omdat ik er elke week ben. In een groep kan ik daar gebruik van maken door eerst een paar keer alleen aanwezig te zijn en weinig of geen contact te maken en daarna pas meer contact te maken.

Niet-effectief gedrag

Ik probeer een accurate eerste indruk te maken
Wanneer ik denk "het is belangrijk dat mensen mij accepteren zoals ik ben, dus daarom laat ik mijzelf gelijk zien zoals ik ben" is dat een niet-helpende gedachte over de betekenis van een goede eerste indruk. Wanneer ik denk "ik wil ander niet misleiden" of "ik wil mezelf niet beter voordoen dan ik ben" mis ik het punt waar het bij het maken van een goede eerste indruk om gaat: mezelf een eerlijke kans geven door te zorgen dat de ander mij als een aardig persoon en aantrekkelijke kandidaat ziet.
Ik ontken het risico van slechte eerste indrukken
Wanneer mensen zich een eerste indruk van mij vormen trekt informatie die opvalt meer aandacht. Bovendien geven mensen meer gewicht aan negatieve informatie dan aan positieve informatie. Negatieve indrukken over mij kunnen daarbij een besmettend effect hebben op positieve indrukken van mij. Door mijn autisme loop ik dus een verhoogd risico om een slechte eerste indruk te maken, ondanks al mijn positieve kanten. Het is niet effectief om dat te ontkennen en te doen alsof mijn positieve eigenschappen mijn negatieve eigenschappen wel compenseren. Dat doen ze op de lange termijn wel, maar bij een eerste indruk niet.
Ik bel gewoon, omdat het moet, en zonder voorbereiding
Soms zeggen mensen dat je altijd moet bellen, maar als ik eigenlijk geen zinnige vraag heb is het niet-effectief. Bellen heeft verder ook zijn risico's. Wanneer ik bel krijgt de ander ook een indruk van mijn telefoonmanieren en de vloeiendheid waarmee ik een gesprek kan voeren. Als ik daar niet zo goed in ben maak ik misschien een slechte indruk, zeker als ik me niet goed vooerebeid.
Ik verwaarloos de mogelijkheden van online contact
Voor zover het mogelijk is voor mij om een even goede indruk indruk te maken als niet-autisten is online contact mijn beste kans. Hier gaat het nog het meest over de inhoud. Hier heb ik nog weinig last van timingsproblemen of sociale angst, zoals ik dat in een telefoongesprek of persoonlijk gesprek misschien wel heb. Door er hier vast voor te zorgen dat de ander me aardig gaat vinden zal de ander me automatisch ook als aantrekkelijker beoordelen wanneer we elkaar persoonlijk ontmoeten. Daarom is het niet-effectief om online contact te verwaarlozen.
Ik maak gebruik van foto's die een slechte eerste indruk geven
Voor veel mensen met autisme is een foto van zichzelf al een stukje informatie dat voor een negatieve eerste indruk zorgt. Iets in hun kleding, houding of gezichtsuitdrukking (of het gebrek daaraan) geeft anderen al de indruk dat er iets anders aan je is. Daarom is het niet-effectief om zomaar de eerste de beste foto te gebruiken.
Ik ga bij het uitzoeken van kleding alleen af op wat ik zelf comfortabel vindt
Misschien hou ik niet zo van knellende kleren, hakschoenen of deodorant. Dan is het effectief om daar thuis geen gebruik van te maken en lekker te dragen wat ik wil. Maar dit is niet het moment om alleen aan mijn eigen comfort te denken.

Ontwikkeling

 
Ik kan mijn vermogen om een goede indruk te maken ontwikkelen door hulp te zoeken bij mensen die hier goed in zijn, zoals een fotograaf of kledingadviseur. Dat hoeft niet perse een beroepsbeoefenaar te zijn. Iemand uit mijn familie die daar beter in is dan mezelf werkt ook. Daarnaast helpt het me om veel te oefenen, zowel voor mezelf als in het echt.
 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *