Ik informeer mijzelf over mijn rechten
Bij het gebruikmaken van zorg heb ik in de Nederlandse wetgeving vastgelegde rechten: (1) Ik heb het recht om - afhankelijk van beschikbaarheid - zelf te kiezen bij welke praktijk of instelling in behandeld wil worden en door welke behandelaar ik geholpen wil worden (vrije keuze-recht). (2) Ik heb het recht om mijn eigen afwegingen te maken over mijn behandeling, om behandeling te weigeren en om voor andere vormen van behandeling te kiezen (zelfbeschikkingsrecht). (3) Ik het het recht op duidelijke informatie over mijn behandeling (informatierecht). (4) Ik heb recht op bescherming van mijn privacy en geheimhouding van informatie over mij (privacy-recht).
Ik informeer mijzelf over mijn plichten
Als zorgvrager heb ik ook plichten. Ik heb de plicht op mijn behandelaar informatie te geven die van belang is voor mijn behandeling en mijn gezondheid. Ik heb de plicht om de medewerking te geven die mijn behandelaar nodig heeft om mij goed te kunnen behandelen, om aan mijn betalingsverplichtingen te voldoen en om mijn behandelaar met respect te behandelen. Dit betekent niet dat mijn behandelaar de behandelingsovereenkomst zomaar op kan zeggen als ik een keer niet op kom dagen, mijn huiswerk niet maak, boos wordt of niet betaal. Voordat mijn behandelaar de overeenkomst op mag zeggen moet die mij eerst waarschuwen dat de relatie beëindigd zal worden als er geen verbetering komt in mijn gedrag.
Bij lange wachttijden neem ik contact op met mijn zorgverzekeraar
Wanneer de instelling waarbij ik aangemeld ben erg lange
wachttijden heeft kan ik contact op nemen met mijn zorgverzekeraar voor bemiddeling. Soms kan de wachttijd daardoor verkort worden.
Ik laat mij duidelijk informeren over mijn behandeling
Ik heb belang bij en recht op duidelijke informatie van mijn behandelaar. Daarom laat ik mij goed informeren over (1) de toestand van mijn gezondheid, (2) de vorm en inhoud van de behandeling, (3) het doel en de verwachte effecten van de behandeling, (4) de duur en frequentie van de behandeling, (4) de manieren waarop ik zelf bij kan dragen aan een goed resultaat van de behandeling, (5) de alternatieve behandelingsmogelijkheden en (6) de mogelijkheden om contact op te nemen als het niet goed met me gaat.
Ik bespreek het behandelplan voordat ik het teken
Voordat de behandeling kan starten heeft mijn behandelaar mijn toestemming nodig. Voor het verkrijgen van mijn toestemming maakt mijn behandelaar meestal gebruik van een toestemmingsverklaring of behandelplan. Er is sprake van een behandelingsovereenkomst volgens de wet op het moment dat ik het aanbod van de instelling accepteer. Praktisch gezien is dat meestal het moment waarop ik de getekende overeenkomst indien bij mijn behandelaar. Meestal vindt dit plaats bij het eerste gesprek na afloop van het diagnostisch onderzoek (teruggavegesprek). Om goed gebruik te maken van dit belangrijke moment denk ik van te voren na over vragen ik heb en neem ik eventueel iemand mee, die met me mee kan luisteren en vragen kan stellen.