Kleine fysieke afwijkingen

Naast afwijkingen in het brein kunnen ook kleine fysieke afwijkingen lastig of voordelig zijn voor autistische mensen.

Belang

 
Hoewel autisme door hulpverleners vrijwel uitsluitend in termen van psychologische kenmerken wordt beschreven kijken meer lichaamsgerichte onderzoekers ook naar fysieke kenmerken. Zij hebben daarbij niet het idee dat je alleen door naar iemand te kijken kan zeggen of iemand autistisch is, maar wel dat kleine fysieke afwijkingen aanwijzingen kunnen zijn dat er sprake is van een andere ontwikkeling. Autisten krijgen zelf regelmatig opmerkingen over hun uiterlijk voorkomen en ervaren zelf last of juist voordeel van kleine fysieke afwijkingen.
 

Waar gaat het over?

 
 • Perifere lichaamsdelen: lichaamsdelen die niet tot de grote lichaamsdelen behoren, zoals de vingers, voeten, neus en oren
 • Hypo- of hypermobiele gewrichten: gewrichten die stijver en minder buigzaam of juist soepeler en meer buigzaam zijn dan gemiddeld
   

  Fysieke kenmerken

  Eyes

  Een intense/dromerige blik

  Kleine fysieke afwijkingen

  Ziet er jong uit voor leeftijd

  Kleine fysieke afwijkingen

  Groter/kleiner hoofd ten opzichte van lichaam

  Senses

  Relatief kleine/grote perifere lichaamsdelen

  Kleine fysieke afwijkingen

  Hypo- of hypermobiele gewrichten

  Kleine fysieke afwijkingen

  Langer en dunner of meer gedrongen dan gemiddeld

  Kleine fysieke afwijkingen

  Ogen dichterbij/verderaf van elkaar dan gemiddeld

  Kleine fysieke afwijkingen

  Meer vrouwelijke/mannelijke kenmerken

  Ervaringen van autistische volwassenen

  Ik heb heel erg ronde ogen en mijn ogen hebben een ongebruikelijke kleur, ergens tussen blauw en grijs. Ik krijg vaak opmerkingen over hoe mooi en opvallend mijn ogen zijn.
  Mijn hoofd is disproportioneel groot voor mijn lichaam. Ik weet dit omdat ik voor mijn werk een helm moet dragen en een klein mannetje ben, maar toch moet ik mijn helm altijd op de maximale stand zetten en dan nog zit 'ie krap.
  Mij wordt vaak gezegd dat ik er jonger uitzie dan ik ben. Ik schijn grote, onschuldige ogen te hebben. Ik wordt nog steeds regelmatig om een ID gevraagd als ik een wijntje koop, terwijl ik allang boven de 18 ben.
  Ik ben niet alleen vrij lang, maar ook relatief dun. Daarnaast heb ik brede voeten. Dat maakt het behoorlijk lastig om kleding en schoenen te vinden die past. Meestal wordt het iets van een maat te groot of te wijd.
  Mijn ogen staan vrij dicht bij elkaar, wat nogal lastig is bij het uitzoeken van een bril. De meeste modellen zijn te groot voor mij. Mijn rechter oor zit ook nog eens lager dan mijn linker. Daardoor zit mijn bril altijd een beetje scheef.
  Ik ben lang, maar mijn voeten zijn klein voor mijn lengte. Laatst deed ik met een groep mannen een spel waarbij we steeds zo snel mogelijk op de juiste volgorde moesten gaan staan. Eerst op volgorde van voornaam, daarna op volgorde van lengte en toen op volgorde van schoenmaat. Bij lengte was ik de langste, maar bij schoenmaat stond ik bijna helemaal vooraan.
  Als kind was ik altijd heel flexibel. Mijn moeder maakte zich altijd zorgen als ik de dingen deed die ik allemaal kon.
  Ik heb een hoge stem voor een man, waardoor ik aan de telefoon vaak voor een vrouw wordt verward.
  Mijn voorhoofd is nogal groot. Ik heb de neiging om mijn haar wat naar voren te kammen, zodat het minder opvalt.

  Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

   
  In autismevriendelijk Nederland is ruimte voor het idee dat leven met autisme meer betekent dan alleen het hebben van een stoornis in de informatieverwerking. Vanuit dit idee gezien is autisme niet slechts een gedragssyndroom of neurobiologische stoornis, maar een conditie die het gehele lichaam beïnvloed. Hoewel fysieke kenmerken geen diagnostische criteria vormen kunnen ze een diagnose wel ondersteunen en autisten helpen bij het verklaren van een breder scala van dingen waar zij tegen aan lopen dan alleen sociale interacties of overprikkeling. De sociale omgeving van mensen met autisme reageert zo dat autisten een positief lichaamsbeeld kunnen ontwikkelen en niet te onzeker worden over allerlei minimale afwijkingen en schoonheidsfoutjes.
   

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *