Flow

Flow is de ervaring van intense betrokkenheid bij hetgeen men doet. Verschillende persoonlijkheidskenmerken die geassocieerd worden met autisme bevorderen de ervaring van flow.

Belang

 
Flow (stroom) is de ervaring van intense betrokkenheid bij en beheersing van hetgeen men doet. Intense interesses zijn één van de diagnostische criteria van autisme en verschillende persoonlijkheidskenmerken die geassocieerd worden met autisme - zoals detailgerichtheid, lage afleidbaarheid en intrinsieke motivatie - kunnen de ervaring van flow bevorderen.
 

Waar gaat het over?

 
  • Verlies van reflexief functioneren: de afwezigheid van preoccupatie met jezelf als sociale actor
  • Concentratie: het richten van al je aandacht op de activiteit die je uitvoert, waardoor gevoelens, gedachten, verlangens en handelingen samenvallen
  • Absorptie: het gevoel samen te vloeien met de activiteit die je uitvoert, waardoor je tijdsbeleving veranderd en je je minder bewust bent van je lichamelijke behoeften, zoals honger of vermoeidheid
  • Balans: het ervaren van balans tussen de eisen die de situatie aan je stelt en de middelen die je hebt om de uitdaging aan te gaan
  • Persoonlijke beheersing: het gevoel zelf controle te hebben over de activiteit en te weten wat je doet of adequaat te kunnen reageren op wat komt
  • Intrinsieke motivatie: het ervaren van de activiteit als waardevol om de activiteit zelf, niet alleen om wat het op kan leveren
 

Hoe vaak komt het voor?

Flow
66%

van de mensen heeft wel eens in hun leven flow ervaren

Flow
50%

van de mensen heeft een paar keer per jaar of vaker een flow ervaring

Flow
88%

van de mensen die flow ervaart doet dat in hun werk (28%) of vrije tijdsbesteding (60%)

Flow
12%

van de mensen die flow ervaart doet dat in sociale relaties

Flow
88%

van de jongvolwassenen met Asperger heeft ergens een intense interesse in

Flow
26

aantal uur dat volwassenen met Asperger (met of zonder baan) gemiddeld aan hun intense interesse besteden

Flow
8

cijfer dat volwassenen met Asperger gemiddeld geven aan de beheersing van hun intense interesse

Flow
33%

van de volwassenen met Asperger rapporteren evenveel interesse in 'natuur en techniek' als in 'mens en maatschappij' of 'kunst en cultuur'

Ervaringen van autistische volwassenen

Ik ervaar soms flow wanneer ik teken of schild. Toen ik nog een kind was wou ik niets anders doen dan tekenen.
Een aantal jaar geleden had ik een ervaring als nooit tevoren. Ik reed in een race-auto en was helemaal rustig. Alles ging moeiteloos. Niets bestond behalve wat ik op dat moment aan het doen was. Het was alsof de auto een verlengstuk van mezelf was. Het was een van de beste ervaringen in mijn leven. Als ik nu flow ervaar is het een verwaterde versie van die ervaring, in veel opzichten hetzelfde, maar nooit helemaal zoals toen.
Ik zoek actief naar activiteiten en interesses die me in een staat van flow brengen. Als kind hield ik van skiën en videogames, later van schilderen en fietsen. Internetten is voor mij ook 'flowen'. Ik zit dagelijks uren achter mijn computer.
De interesses die ik navolg zijn erg stimulerend voor mijn brein en ik voel me goed wanneer ik er mee bezig ben. Ik wil ze graag doen, oefen me er in, beheer ze. Ik was bijvoorbeeld drie jaar lang erg bezig met jojo's. Jojoën was het enige wat ik wou doen. Ik was er 5 tot 12 uur per dag mee bezig, 7 dagen per week. Ik ben zelfs naar een wedstrijd geweest en werd eerste in de groep 'nieuwkomers'.
Het gebeurd geregeld dat ik flow ervaar als ik intens geconcentreerd ben. Vaak zit ik vele uren achter elkaar ergens aan te werken. Of ik doe iets actiefs en heb gewoon het gevoel het heel goed te doen en voel me goed. In een staat van flow is er maar één ding dat mijn volledige aandacht heeft. De wereld en iedereen om me heen houdt op te bestaan.
Ik hou van de hyperfocus in mijn hersenen. Ik hou ook van de flow van fietsen of schaatsen.
Ik ben grafisch vormgever. Ik ervaar flow wanneer ik erg betrokken ben bij een ontwerp dat ik maak. Helaas vindt ik die flow ervaring zo fijn dat het me mij niet altijd wat kan schelen of het ook geld oplevert. Ik moet er voortdurend op letten dat ik niet teveel tijd besteed aan een opdracht.
Intense interesse verliezen soms hun flow potentieel. Ik was bijvoorbeeld een keer 6 maanden volledig geabsorbeerd in fotografie. Maar opeens had ik genoeg van en sindsdien heb ik het nooit weer gedaan. Dan ben ik er gewoon klaar mee. Dat gaat niet altijd goed. Soms lukt het me dan niet om een nieuwe interesse te vinden. Dan raak ik depressief.

Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

 
In autismevriendelijk Nederland ervaren volwassenen met autisme flow in hun werk, opleiding of dagbesteding. Behandeling en begeleiding is gericht op het ontwikkelen van een structuur in het dagelijks die verveling, angst en bezorgdheid tegengaat en flow ervaringen bevordert. Leidinggevenden en hulpverleners worden getraind in het helpen bij het vinden van de juist balans tussen uitdaging en vermogen.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *