Epilepsie

Autistische volwassen met epilepsie hebben ergere cognitieve beperkingen en een grotere kans om vroegtijdig te overlijden dan autistische volwassenen zonder epilepsie.

Belang

 
Autistische volwassen met epileptische aanvallen hebben ergere cognitieve beperkingen en een grotere kans om vroegtijdig te overlijden dan autistische volwassenen zonder epilepsie. Belangrijke risicofactoren voor epilepsie zijn verstandelijke beperking en het voorkomen van epilepsie in de familie. Onder laagfunctionerende autisten is epilepsie de meest voorkomende oorzaak van vroegtijdig overlijden.
 

Waar gaat het over?

 
 • Epilepsie: een hersenaandoening die zich uit in de vorm van epileptische aanvallen
 • Epileptische aanval: een plotselinge, tijdelijke verstoring van de elektrische prikkeloverdracht in de hersenen
 • Absentie: epileptische aanval waarbij de patiënt gedurende een paar seconden staart en niet reageert
 • Plaatselijke epilepsie: epileptische aanvallen die zich in een specifiek en beperkt deel van de hersenen voordoen in plaats van verspreid over heel de hersenen
   

  Hoe vaak komt het voor?

  38%

  van de Zweedse jongeren en volwassenen met autisme heeft op enig moment in hun leven epilepsie gehad

  10%

  van de autistische volwassenen in Zweden ontwikkelt epilepsie na de leeftijd van 18 jaar.

  84%

  van de Zweedse kinderen met autisme en epilepsie behoudt hun epilepsie in de volwassenheid

  65%

  van de autisten met epilepsie heeft een plaatselijke vorm van epilepsie

  20%

  van de Italiaanse kinderen en jongeren met autisme en een ernstige verstandelijke beperking heeft toevallen

  6%

  van de autistische kinderen heeft epilepsie wanneer kinderen met bijkomende risicofactoren buiten beschouwing worden gelaten

  3x

  zoveel autisten (6%) als niet-autisten (2%) hebben (risicogroepen buiten beschouwing latend) epilepsie

  17%

  van de kinderen met epilepsie en een verstandelijke beperking hebben ook autisme

  Ervaringen van autistische volwassenen

  Ik ben succesvol behandeld voor epilepsie. Ik was al volwassen toen ik voor het eerst last kreeg van plaatselijke aanvallen, maar sinds ik een operatie heb gehad heb ik daar geen last meer van. Mijn moeder is ook epileptisch.
  Ik heb al een aantal jaren aanvallen tijdens mijn slaap en gebruik er medicijnen tegen. Als ik een aanval heb gehad wordt ik 's ochtends niet goed uitgerust wakker. Het kost me een aantal uren lang veel moeite om me te concentreren en ik krijg vaak ook migraine. Meestal moet ik ergens in de middag weer gaan slapen.
  Ik heb autisme en epilepsie. Dat versterkt elkaar, want door mijn autisme maak ik me snel druk om dingen. Dat zorgt voor stres, waardoor mijn epilepsie dan weer getriggerd wordt.
  Ik heb al zo'n 10 jaar met regelmaat aanvallen. Ze begonnen pas toen ik 22 was. Het gaat een stuk beter als ik regelmatig en lang genoeg slaap en niet teveel stress heb. De meeste en de ernstigste aanvallen doen zich voor tijdens stressvolle situaties na te weinig slaap. Tot het laatste moment wachten om dingen in te leveren of te gaan studeren waren bijvoorbeeld geen goed idee. Ik moest mijn gedrag echt aanpassen op dit gebied.
  Ik heb epilepsie sinds de kleutertijd. Op de meeste dagen heb ik meerdere keren absenties. Ik gebruik verschillende medicijnen en vooral de cognitieve bijwerkingen zijn lastig om mee om te gaan. Ik heb last van geheugen- en concentratieproblemen. Daardoor koste het me meer tijd om te leren, maar toch is het me gelukt om binnen vier jaar af te studeren.
  Ik heb zware epilepsie. Echt schudden, braken, plassen en in tong bijten. Het overkomt me gewoon. Keer op keer. Soms weet ik het zelf niet eens meer. Ik schaam me er erg voor.

  Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

   
  In een autismevriendelijk Nederland wordt zowel in het onderzoek als in de gezondheidszorg meer samengewerkt tussen gedragswetenschappers en neurowetenschappers om zo meer inzicht te krijgen in het samengaan van autisme en epilepsie bij volwassenen.
   

  Links

  Comments are closed.