Een echt mens

Belang

 

Een echt mens is de uit het Zweeds vertaalde autobiografie van Gunilla Gerland, een vrouw met hoogfunctionerend autisme. Voor betrokkenen en hulpverleners biedt het een goede mogelijkheid om autisme van binnenuit te bekijken.

 

Samenvatting

De Zweedse Gunilla Gerland voelde zich van kleins af anders dan andere mensen, maar niemand begreep haar problemen. Haar gedrag veroorzaakte telkens weer afwijzing, ruzie en totaal onbegrip. Niet in staat om te zijn zoals andere mensen, doet ze haar uiterste best om een echt mens te worden.

Terwijl zij met haar eigenaardigheden geaccepteerd probeerde te worden, mag ze niet meer naar dansles komen, probeert ze op school de (juiste) wc te vinden, experimenteert ze met drugs, heeft ze mislukte relaties en probeert ze een studie af te ronden en passend werk te vinden.

Na haar kindertijd, pubertijd en vroege volwassenheid lang gezocht te hebben, krijgt ze tenslotte - met hulp van een arts - meer inzicht in zichzelf.

  • Sensorische problemen
  • Letterlijkheid
  • Gebrek aan fantasie
  • Lege gezichten
  • Pesten

Beoordeling

Auteur

Gunilla Gerland (1963) is auteur, spreker en adviseur op het gebied van autisme. Na Een echt mens schreef ze nog meer boeken, onder andere over relaties en seksualiteit, het omgaan met kleuters met autisme, en tips voor beroepsbeoefenaars die werken met autisten.
 

Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

 
In autismevriendelijk Nederland hebben mensen niet alleen inzicht in de eenzame ervaring van het autistisch "weten dat je anders bent maar niet begrijpen hoe", maar wordt mensen ook een spiegel voorgehouden over hoe hard onze wereld kan zijn en hoe vreselijk moeilijk het voor autisten kan zijn om te overleven in een neurotypische wereld.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *