Doofheid en blindheid

Soms wordt van kinderen gedacht dat ze misschien autisme hebben, terwijl ze eigenlijk een probleem met horen of zien hebben. Andersom worden ook autistische kenmerken toegeschreven aan auditieve of visuele beperkingen in plaats van autisme.

Belang

 
Gehoor- en zichtbeperkingen lijken iets vaker dan gemiddeld voor te komen onder mensen met autisme. Daarnaast komt autisme vaker voor onder dove en blinde mensen. Soms wordt van kinderen gedacht dat ze misschien autisme hebben, terwijl ze eigenlijk een probleem met horen of zien hebben. Andersom worden ook autistische kenmerken toegeschreven aan auditieve of visuele beperkingen in plaats van autisme.
 

Waar gaat het over?

 
 • Gehoorbeperking: helemaal niet kunnen horen (doofheid) of slechts in beperkte mate kunnen horen (slechthorendheid)
 • Zichtbeperking: helemaal niet kunnen zien (blindheid) of slechts in beperkte mate kunnen zien (slechtziendheid)
   

  Hoe vaak komt het voor?

  5%

  volwassenen met autisme hebben 1,5 keer zo vaak een gehoorbeperking (4,7% vs. 2,7%)

  5%

  van de volwassenen met doofheid heeft ook autisme

  1%

  volwassenen met autisme hebben 1,5 keer zo vaak een gezichtsbeperking (0,45% vs. 0.30%)

  38%

  van de volwassenen die blind is heeft ook autistische trekken

  12%

  van de volwassenen met een zichtbeperking voldoet aan de criteria voor Autistische Stoornis

  Ervaringen van autistische volwassenen

  Ik heb autisme en ben vanaf mijn geboorte al slechthorend. Ik heb een gehoortoestel voor mijn rechter oor. Ik heb moeite om mensen te horen wanneer ze praten en het gehoortoestel helpt me enorm.
  Ik ben vanaf mijn geboorte blind en ik hou niet van grote menigtes en harde geluiden. Mijn dokter zij altijd dat dit kwam omdat ik ze niet kan zien en alles op mijn gehoor en tast moet doen. Zodoende heb ik pas om mijn 32ste de diagnose autisme gekregen.
  Ik heb een oogafwijking door zuurstoftekort tijdens de geboorte. Dat er meer aan de hand was dan alleen dat bleek voor de buitenwacht pas rond mijn achttiende en dat ik autisme heb pas na mijn veertigste. Toen men ontdekte dat ik autistisch ben, vond men de oorzaak van het zuurstoftekort goed passen in de ontwikkelingsstoornis. Het gevolg is dat ik met één oog meer zie dan de meesten met twee en mijn oren veel te veel horen. Vermoeiend, maar boeiend.
  Ik ben aan twee kanten doof. Links sinds mijn geboorte en rechts sinds 4,5. Ik kan gebarentaal en liplezen, waar ik me goed mee redt. Ik dacht altijd dat mijn sociale problemen door mijn doofheid kwam. En hoewel doofheid zeker niet hielp kreeg ik pas op latere leeftijd de diagnose Asperger Syndroom.
  Ik heb gezichtsproblemen door een hoornvliesafwijking. Gelukkig heb ik goed gehoor en door mijn hyperfocus en sterke interesse in muziek leer ik gemakkelijk nieuwe muziek zonder dat ik muzieknoten kan zien.

  Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

   
  In autismevriendelijk Nederland wordt rekening gehouden met de mogelijkheid van autisme als een bijkomende conditie naast blindheid of doofheid.
   

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *