Donald Triplett

Amerikaanse man die als jongen van negen jaar als eerste de diagnose autisme kreeg en tot nu toe het langst van iedereen geleefd heeft met een autismediagnose.

Belang

 
Donald Triplett is een Amerikaanse man, die als jongen van negen jaar als eerste de diagnose autisme kreeg en het langst van iedereen geleefd heeft met een autismediagnose. Donald werd gediagnosticeerd door Leo Kanner, een van de grondleggers van het wetenschappelijk onderzoek naar autisme.
 

Autisme CV

 • 1933Amerikaan

  Op 9 september wordt Donald Triplett geboren in Amerika. Zijn ouders, Mary and Beamon Triplett, zijn bankiers in het stadje Forest, in de staat Mississippi.
 • 1938Patiënt

  Donalds vader schrijft een lange en gedetailleerde brief aan Leo Kanner, die hoofd is van de afdeling kinderpsychiatrie van Johns Hopkins Hospital. Op 14 oktober nemen zijn ouders Donald mee naar Kanner's kliniek, waarna bij twee weken voor observatie wordt opgenomen in Maryland. Ze kunnen dit doen omdat ze geld hebben voor het betalen van zijn behandeling.
 • 1939Leerling regulier onderwijs

  Donald gaat, op 6-jarige leeftijd, naar de basisschool. Hij vertoont bijzonder gedrag zoals gillen, op een neer springen en hard met zijn hoofd schudden. Maar hij leert zich aanpassen en leert lezen. Ook wordt hij redelijk geaccepteerd door zijn omgeving, wat volgens een stadsgenoot ook te maken heeft met het feit dat zijn ouders gerespecteerde en invloedrijke mensen zijn in Forest.
 • 1942Eerste persoon met een autismediagnose

  In een brief aan Donalds moeder schrijft Leo Kanner dat haar zoon een nieuwe stoornis heeft, die hij autisme noemt.
 • 1943Leerling speciaal onderwijs

  Het niveauverschil tussen Donald en andere leerlingen wordt steeds groter. In 1943 wordt hij daarom van school gehaald. Donald wordt door zijn ouders bij een echtpaar geplaatst op een boerderij buiten het dorp. Zij brengen hem naar een kleine school in de buurt.
 • 1943Studiegeval

  Leo Kanner publiceert zijn artikel Autistische verstoringen van affectief contact. Hierin beschrijft hij uitgebreid de casus van ene Donald T.
 • 1949Middelbare scholier

  Donald gaat naar de middelbare school. Zijn klasgenoten laten hem met rust. Hij eet zijn lunch alleen en zondert zich vaak af. Hij staat bekend om zijn bijzondere talent voor rekenen.
 • 1958Werknemer

  De nu 25-jarige Donald haalt zijn bachelor diploma en gaat werken als klerk in de bank van zijn ouders.
 • 1972Vervolgstudie door Kanner

  Leo Kanner publiceert zijn artikel vervolgstudie van 7 autistische kinderen oorspronkelijk gerapporteerd in 1943. Hierin geeft hij een update van de casus van Donald T. aan de hand van een brief van diens moeder uit 1970.
 • 1985Wees

  Mary Triplett, de moeder van Donald, sterft aan een hartkwaal. Vijf jaar eerder overleed zijn vader tijdens een auto-ongeluk.
 • 2010Bekend persoon

  John Donvan en Caren Zucker van The Atlantic schrijven een uitgebreid artikel over Donald.
 • 2017Pensionaris

  Donald leeft zelfstandig in hetzelfde huis waar hij opgroeide. Zijn kosten worden betaald uit een fonds dat zijn ouders op zijn naam hebben opgezet. Hij heeft nooit een vriendin gehad.

Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

 
In tegenstelling tot het geval van Donald hangt het er in een autismevriendelijk Nederland niet vanaf of je ouders geld en invloed hebben of mensen met autisme wel of niet de zorg krijgen die ze nodig hebben en wel of niet geaccepteerd worden door hun omgeving.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *