Diversiteit

Volwassenen met autisme kunnen daarnaast ook nog tot andere minderheden of kwetsbare groepen behoren.

Belang

 
Volwassenen met autisme kunnen daarnaast ook nog tot andere minderheden of kwetsbare groepen behoren. Het gaat dan bijvoorbeeld om hoogbegaafden, verstandelijk beperkten, allochtonen, vrouwen, LHBT, chronisch zieken, ouderen en alleenstaanden. Dit kan tot specifieke kenmerken, risico's of problemen leiden.
 

Waar gaat het over?

 
 • Tweemaal-uitzonderlijken: mensen die hoogbegaafd zijn en tegelijkertijd een psychische beperking hebben
 • Hoogbegaafden: mensen met een intelligentieniveau (IQ) van 130 of hoger
 • Verstandelijk beperkten: mensen met een intelligentieniveau (IQ) van 70 of lager
 • LHBT: afkorting voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders
 • Chronisch zieken: mensen met een ziekte die lange tijd voortduurt of niet weer over gaat, zoals diabetes, epilepsie en obesitas
 • Ouderen: mensen van 80 jaar en ouder
 • Alleenstaanden: mensen zonder levenspartner
 • Sekswerkers: mensen die hun geld verdienen door het verrichten van seksuele handelingen, zoals prostituees, strippers en pornoacteurs
   

  Hoe vaak komt het voor?

  geschatte cijfers voor autistische volwassenen in Nederland
  35

  Verstandelijk beperkt

  20

  Vrouw

  65

  Alleenstaand

  38

  Chronisch ziek

  3

  Sekswerker

  4

  Gevangene

  3

  Hoogbegaafd

  4

  Marokaans/Turks

  6

  Transgender

  5

  Lesbisch/homo

  1

  Dakloos

  Ervaringen van autistische volwassenen

  Ik ben een homo met Asperger, wat voelt als een dubbele last. Een kind dat zowel autistisch als homoseksueel is wordt meestal niet aangekruist op het bestelformulier wanneer ouders gevraagd wordt wat voor kind ze graag willen.
  In boeken, series en films met een autistisch personage zijn het altijd blanken, alsof er geen gekleurde autisten zijn.
  Er zijn veel autistisch mensen die, zoals ik, in de seksindustrie werken, maar er is geen informatie over de connectie tussen autisme en sekswerk te vinden en er wordt geen gesprek over gevoerd, omdat er op beide een stigma heerst.
  Het is geen pretje om in de gevangenis te zitten. Met autisme zeker niet. Er is veel lawaai en je hebt weinig invloed over licht en temperatuur. Net als op school weten de pestkoppen je daar ook snel te vinden.

  Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

   
  In autismevriendelijk Nederland zijn mensen zich ervan bewust dat autisten daarnaast nog tot andere groepen kunnen behoren, dat autisme vanwege stereotypen minder herkend kan worden bij dergelijke groepen (vrouw, allochtoon, oudere), dat autisten vanwege hun autisme relatief vaak tot dergelijke groepen behoren (alleenstaand, chronisch ziek, dakloos, sekswerker) en dat autisten extra kwetsbaar kunnen zijn door zowel autistisch te zijn als tot een dergelijke groep te behoren (vrouw, allochtoon, homo, sekswerker).
   

  Comments are closed.