Dakloosheid en thuisloosheid

Net als andere neurodivergente mensen zijn ook mensen met autisme extra kwetsbaar voor dak- of thuisloosheid.

Belang

 
Veel mensen die dakloos zijn hebben psychische problemen. Het overlijden van de ouder bij wie men inwoonde, scheiding van de partner, schulden, gebrek aan sociaal netwerk, werkloosheid en moeite om sociale diensten te navigeren maakt ook volwassenen met autisme kwetsbaar voor dak- en thuisloosheid.
 

Waar gaat het over?

 
 • Dakloosheid: situatie waarin iemand geen onderdak heeft en op straat leeft
 • Thuisloosheid: situatie waarin iemand geen vaste verblijfplaats heeft, zonder op straat hoeven te leven; zo iemand woont bijvoorbeeld in een auto of verlaten gebouw, of verblijft dan hier en dan daar
   

  Hoe vaak komt het voor?

  27%

  van de autistische volwassenen heeft een periode in hun leven gehad waarin ze thuisloos waren

  12%

  van de autistische volwassenen is sinds het verlaten van de middelbare school korte of langere tijd dakloos geweest

  12%

  van de autistische volwassenen heeft ooit hun huis moeten verlaten omdat ze de huur of hypotheek niet meer konden betalen

  27%

  van de autistische dak- en thuislozen is dakloos omdat ze moeite heben met zelfstandig wonen

  45%

  van de autistische dak- en thuislozen is sociaal totaal geïsoleerd

  40%

  van de Britse dak- en thuislozen met autistische trekken woont op straat

  50%

  van de autistische dak- en thuislozen weigert consistent elke aanbieding van een woning

  36%

  Autistische dak- en thuislozen gebruiken de helft minder vaak regelmatig alcohol of drugs (36% vs. 62%) en de helft vaker helemaal geen middelen (45% vs. 23%)

  Ervaringen van autistische volwassenen

  Ik ben drie jaar dakloos geweest. Zonder de sociale dienst zou ik nu ook dakloos zijn.
  Ik heb ruzie gekregen met mijn opa en oma, waarna mijn opa mij eruit gezet heeft. Ik heb geen andere familie in de buurt bij wie ik mag verblijven. Ik kan wel naar mijn zus gaan, maar zij woont te ver weg. Dan moet ik mijn baan opzeggen en kan ik mijn auto niet meer betalen. Daarom woon ik nu in mijn auto.
  Ik ben nooit dakloos geweest, maar ik ben al wel een aantal jaren thuisloos. Ik verblijf op verschillende plekken. Ik ken de straatcultuur goed.
  Ik was als kind dakloos.
  Ik ben kortgeleden een tijdje dakloos geweest. Gelukkig heb ik nu door een lokale stichting een huis gevonden waar ik kan verblijven. Daar ben ik erg dankbaar voor.
  Ik heb geen werk en geen inkomen. Als ik mijn ouders niet had gehad was ik waarschijnlijk ook dakloos. Ik heb niet de vaardigheden om zelfstandig met de sociale dienst om te gaan en mijn eigen budget te beheren. Mijn moeder maakt zich zorgen over wat er met me gebeurd als zij er niet meer zijn.
  Ik ben de afgelopen zomer vier maanden dakloos geweest toen ik moest wachten totdat mijn uitkering geregeld was. Nu sta ik weer vreselijk dicht op randje van...

  Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

   
  In autismevriendelijk Nederland worden (jong)volwassenen met autisme die risico lopen om dakloos te worden tijdig geïdentificeerd en geholpen. Mensen die met dak- en thuislozen werken worden getrained in het omgaan met mensen met autisme, in het bijzonder met hun neiging tot aanbodweigering.
   

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *