Werkloosheid en gebruik van arbeidshulpverlening

Volwassenen met autisme nemen veel minder vaak deel aan het arbeidsproces dan de algemene bevolking.

Belang

 
Volwassenen met autisme nemen veel minder vaak deel aan het arbeidsproces dan de algemene bevolking. Dat hoeft echter niet perse zo te zijn. De investering in een arbeidsintegratietraject voor jongvolwassenen met autisme zijn weliswaar hoger dan voor jongvolwassenen met een andere beperking, maar daar staat tegenover dat zij bij sluiting van hun dossier vaker een betaalde hebben.
 

Waar gaat het over?

 
 • werkloosheid: wel afgestudeerd zijn, maar geen werk kunnen vinden
 • onderwerkzaamheid: wel werk hebben, maar onder het niveau dan men aankan of voor minder uren dan men wenst
 • arbeidsparticipatie: met een betaalde baan deelnemen aan het arbeidsproces
 • opgeven: wel graag willen werken, maar het zoeken naar werk opgegeven hebben, omdat men er het nut niet meer van inziet
   

  Hoe vaak komt het voor?

  11%

  percentage Nederlandse en Canadese volwassenen met autisme die werkzoekend is (2x zoveel als gemiddeld)

  25%

  percentage volwassenen met autisme dat het zoeken naar werk heeft opgegeven

  55%

  percentage volwassenen met autisme dat niet deelneemt aan de arbeidsmarkt (3x zo veel als gemiddeld)

  45%

  percentage Amerikaanse en Canadese jongvolwassenen met autisme dat nooit enige vorm van vrijwillig of betaald werk heeft gehad

  45%

  percentage van de volwassene met autisme dat overgekwalificeerd is voor de functie die zij vervullen

  45%

  percentage van de volwassene met autisme dat overgekwalificeerd is voor de functie die zij vervullen

  35%

  percentage autistische volwassen met regulier betaald werk

  $2380

  gemiddelde kosten van een arbeidsintegratietraject voor Amerikaanse jongvolwassenen met autisme, vergeleken met volwassenen met een andere beperking ($1,280)

  42%

  percentage Amerikaanse jongvolwassenen met autisme dat arbeidshulpverlening ontvangt dat na sluiting van hun dossier betaald werk heeft, vergeleken met volwassenen met een andere beperking (35%)

  56%

  percentage Amerikaanse jongvolwassenen met autisme dat arbeidshulpverlening ontvangt dat na sluiting van hun dossier nog steeds werkloos is, vergeleken met volwassenen met een andere beperking (63%)

  Ervaringen van autisten

  De meeste mensen vinden een baan via hun netwerk. Ik kan niet profiteren van een netwerk, want mijn netwerk is maar heel klein.
  Ik heb geen idee meer in welke hoek ik het nog moet zoeken. Ik heb genoeg banen gehad, maar steeds val ik na korte tijd weer uit. Zo ging het heel vaak de afgelopen jaren. Het lukt wel, maar het kost ongelooflijk veel energie, en dat houd ik gewoon niet eindeloos vol. Als ik werk, kan ik verder niets meer, inclusief zorgen voor mezelf.
  Ik ben op een geven moment vastgelopen in mijn werk en bleek autist te zijn. Ik dacht uiteindelijk wel weer aan het werk te komen, naar dat is tot nu toe nog steeds niet gelukt. Ik wil best werken, graag zelfs, maar dat gezoek naar werk levert mij alleen maar stress en teleurstelling op, geen werk. Ik heb al zoveel geprobeerd.
  Ik ben wel in staat om te werken, maar sociaal onhandig en kan mezelf niet verkopen in sollicitaties. Ik ben niet arbeidsongeschikt, maar vooral arbeidsmarktongeschikt.
  Ik wist al heel snel dat het mij de grootste moeite zou kosten om de arbeidsmarkt op te komen. Daarom hen ik op allerlei plekken steun gezegd en allerlei manieren geprobeerd. Maar uiteindelijk krijg ik altijd bij het stukje wat ik nu net zo moeilijk vind te horen, "ja, dat moet je zelf doen, daar kunnen wij je niet bij helpen." Maar ik kon dat dus niet. Wat voor andere mensen kennelijk geen punt is, was voor mij totaal ongrijpbaar. En tegen de tijd dat ik het door decennia extra levenservaring eindelijk begon door te krijgen was ik vanwege mijn leeftijd al weer te laat.
  Ik wil al jaren dolgraag werk maken van mijn hobby, maar ik mis de financiële middelen en de handigheid om een eigen bedrijfje op te starten.

  Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

   
  In autismevriendelijk Nederland is op maat gemaakte arbeidshulpverlening beschikbaar voor volwassenen met autisme die op zoek zijn naar werk, met name voor hen die geen verstandelijke beperking hebben, maar wel veel moeilijkheden in verbale en non-verbale communicatie, sociaal geaccepteerd gedrag, en omgang met sensorische overbelasting of onverwachte gebeurtenissen. Ook is er speciale aandacht voor autisten die hun school niet afgemaakt hebben. Voor autistische volwassenen die wel werk hebben en hier blijvend ondersteuning bij nodig hebben is job coaching beschikbaar.
   

  Links

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Send this to a friend