Single zijn

Belang

 
Volwassenen met autisme ervaren vaak problemen in het vinden van een partner. Gebrek aan vrienden om mee uit te gaan en door voorgesteld te worden, overprikkeling bij sociale gelegenheden, negatieve eerste indrukken en niet weten hoe je interesse kunt tonen of hoe je interesse moet opmerken en beantwoorden maken het moeilijk om een potentiële partner te ontmoeten.
 

Waar gaat het over?

 
 • Single: alleenstaand, geen partnerrelatie hebben
 • Partnerrelatie: min of meer langdurige en exclusieve relatie tussen twee volwassenen
 • Daten: proces waarin mensen die elkaar wel leuk vinden elkaar beter leren kennen
   

  Hoe vaak komt het voor?

  65%

  van de Nederlandse, Duitse en Vlaamse autisten met een normale intelligentie is single

  4x

  keer zoveel autistische als niet-autistische volwassen zijn alleenstaand (65% vs. 15%)

  28%

  van de Vlaamse volwassenen met autisme heeft een partner

  43%

  van de single autisten heeft eerder wel een relatie gehad, 5% van de autisten is gescheiden

  2x

  zoveel mannen als vrouwen met autisme heeft nooit een relatie gehad (38% vs. 21%)

  7%

  van de Duitse volwassenen met Asperger heeft geen behoefte aan een partnerrelatie

  57%

  van de single autisten weet niet hoe een partner te ontmoeten en heeft nog nooit gedate

  61%

  van de single autisten is bang niet aan de verwachtingen van de ander te kunnen voldoen

  Ervaringen van autistische volwassenen

  Ik ben 31 en nog steeds single. Zelfs nog nooit een date gehad. Het frustreert me enorm dat mensen van 15 jonger zonder moeite een partner vinden en ik al moeite heb om alleen maar met een meisje te praten.
  Ik heb nooit nagedacht over trouwen. Ik wist niet eens of ik jongens wel leuk vond. Toen stemde ik op een dag in met een date. Hij werd mijn vriend en toen trouwden we en kregen we kinderen. Niets daarvan was mijn plan. Het gebeurde gewoon.
  Ik heb nog nooit een date gehad. Ik weet dat mannen signalen uitzenden om te laten weten dat ze geïnteresseerd zijn, maar ik weet niet of ze dat bij mij ooit gedaan hebben. Mensen zeggen vaak dat ik mooi ben, maar ik heb geen idee wat de signalen zijn die ik moet oppikken en hoe ik erop moet reageren.
  Ik probeer mezelf ervan te overtuigen dat ik blij ben dat ik single ben, maar eerlijk gezegd ben ik dat niet echt.
  Ik had pas voor het eerst een relatie toen ik 35 was. Ik zag haar af en toe in de sportschool, maar sprak haar nooit aan. Toen kwam ik d'r een keer tegen op een feestje en zei ik - meer uit verbazing dan met een bedoeling - 'hé ik ken jou ergens van'. Zo kwamen we met elkaar in gesprek.
  Ik haat het dat ik alleenstaand ben. Maar ik weet dat als ik nu een relatie aan zou gaan het gegarandeerd mis zou gaan. Dus ik hou me maar bezig met andere dingen om mijn gedachten ervan af te leiden.
  Ik ben behoorlijk tevreden met mijn single bestaan. Het is makkelijk. Geen gedoe met kinderen, familie en vrienden over de vloer, betrokken moeten blijven bij de emoties van je partner... en al die andere verwachtingen waar ik niet aan kan voldoen.

  Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

   
  In autismevriendelijk Nederland worden gelegenheden geboden voor autisten om een potentiële partner te ontmoeten. Mensen in de sociale omgeving van autisten ondersteunen hen daar bij. Speciale aandacht gaat uit naar jongere mannen met een hoogfunctionerende vorm van autisme, die vaker dan jonge vrouwen en oudere mannen met autisme zowel het daadwerkelijk hebben van een relatie als het hebben van ervaring met een relatie moeten missen. Dit is extra nadelig voor hen omdat het hebben van een partnerrelatie juist de manier is waarop autisten zichzelf en hun eigenwaarde kunnen ontwikkelen, ook al is de relatie maar van kortere duur.
   

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Send this to a friend