Persoonlijkheidsstoornissen

Autistische volwassen scoren hoger op persoonlijkheidsproblemen als verharding, onthechting, subassertiviteit, angstigheid, dwangmatigheid en wantrouwen.

Belang

 
Volwassenen met autisme krijgen vaak eerst de diagnose persoonlijkheidsstoornis voordat autisme bij hen herkent wordt. Autistische volwassen scoren hoger dan niet-autistische volwassen op diverse persoonlijkheidsproblemen, waaronder wantrouwen, verharding, onthechting en subassertiviteit. Het hebben van persoonlijkheidsstoornis hangt samen met een hoger percentage terugval na behandeling voor depressie, angst en dwang.
 

Waar gaat het over?

 
  • Persoonlijkheidsstoornis: een kenmerkend patroon van gedachten, emoties en gedragingen die voortkomen uit een verstoring in de ontwikkeling van en harmonie tussen de verschillende kanten van de persoonlijkheid
  • Borderline: persoonlijkheidsstoornis die gekenmerkt wordt door instabiliteit van het zelfbeeld, emotionele reacties en relaties met anderen
  • Narcisme: persoonlijkheidsstoornis die gekenmerkt wordt door een preoccupatie met het zelfbeeld en een gebrek aan zorg om anderen
  • Rigiditeit: persoonlijkheidsstoornis die gekenmerkt wordt door een preoccupatie met productiviteit en perfectie en een gebrek aan kwetsbare emoties
 

Hoe vaak komt het voor?

14%

van de volwassen met autisme ontving eerder de diagnose persoonlijkheidsstoornis

15%

van de vrouwelijke patiënten met borderline voldoet aan de criteria voor autisme

2x

zoveel autistische als niet-autische volwassenen heeft een persoonlijkheidssstoornis

48%

van de autistische volwassenen voldoet aan de criteria voor een of meerdere persoonlijkheidsstoornissen

25%

van de autistische volwassenen met een persoonlijkheidsstoornis is schizoïde of vermijdend

20%

van de autistische volwassenen met een persoonlijkheidsstoornis is rigide (obsessief-compulsief)

9%

van de autistische volwassenen met een persoonlijkheidsstoornis is borderline

3%

van de autistische volwassenen met een persoonlijkheidsstoornis is narcistisch

Ervaringen van volwassenen met autisme

Ik heb symptomen die overeenkomen met borderline persoonlijkheidsstoornis. Ik heb problemen met emotieregulatie, snij mezelf, kan met een redelijke goede stemming opstaan en dan opeens veranderen in een hevig huilend persoon. Mijn ouders hadden het denk ik ook. Ze waren emotioneel erg instabiel. Ik heb waarschijnlijk nog lang therapie nodig voordat het beter met me gaat.
Ik heb een obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis. Ik stel extreem hoge eisen aan mezelf en ben vrijwel altijd bezig met werk, sport of studie. Hoewel ik goed verdien geef ik maar weinig uit. Ik ga eigenlijk nooit op vakantie. Ik heb maar heel weinig mensen mijn leven om iets samen mee te doen. Het maakt me extreem verdrietig als ik daar aan denk. Om dat te vermijden ga ik steeds maar door.
Als kind was mijn vader vrijwel altijd aan het werk was. Als hij wel thuis was dan was zijn werk het enige waar hij over sprak, over hoe geweldig iedereen hem vond. Op mij was hij erg kritische. Ik kon hem nooit tevreden stellen en ik kan me niet herinneren dat hij me ooit heeft gezegd dat hij van me hield, wel dat hij zich voor me schaamde. Hij werd snel geïrriteerd en ik was altijd bang om hem boos te maken. Op mijn zestiende ben ik een keer verkracht. Toen belde ik hem om me te komen halen, maar hij zei dat het mijn eigen schuld was en dat ik zelf maar naar huis moest komen.
Het voelt voor mij elke dag alsof ik in een emotionele achtbaan zit en ik er niet uit kan. Mijn emoties gaan van super blij naar super depressief en terug, zonder duidelijke reden. Ik weet niet wie ik ben en wat ik wil. Ik verander steeds van gedachten. Het is enorm frustrerend en belemmert me ontzettend in mijn leven.

Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

 
In autismevriendelijk Nederland besteden psychiaters en klinisch psychologen voldoende aandacht aan de ontwikkelingsachtergrond van hun patiënten om mogelijke autistische kenmerken op te merken bij patiënten met persoonlijkheidsstoornissen. Andersom besteden ouders en hulpverleners voldoende aandacht aan de persoonlijkheidsontwikkeling van kinderen en adolescenten met autisme om te bevorderen dat zij een geïntegreerde persoonlijkheid en helpende strategieën ontwikkelen om met problemen om te gaan, in het bijzonder mentaliserende en zelfzorgende vermogens.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Send this to a friend