Eetstoornissen

Autisme gaat soms gepaard met eetstoornissen en is een van de sterkste voorspellers van een chronisch beloop van de eetstoornis.

Belang

 
Autisme gaat regelmatig gepaard met eetproblemen en soms ook met eetstoornissen. De aanwezigheid van autisme is een van de sterkste voorspellers van een chronisch beloop van de eetstoornis bij volwassen, hoewel adolescenten met autisme en een eetstoornis even goede vooruitgang in de behandeling maken als niet-autistische patiënten.
 

Waar gaat het over?

 
  • Eetstoornis: een ongezond patroon van voedselinname, zoals te veel of te weinig eten, onvoldoende gevarieerd eten, in een korte tijd heel veel en heel snel eten of 's nachts uit bed komen om te eten.
  • Anorexia nervosa: eetstoornis waarbij de patiënt een ongezond laag lichaamsgewicht heeft, maar zichzelf toch te dik blijft vinden en erg bang blijft om aan te komen.
  • Boulimia nervosa: eetstoornis waarbij de patiënt een gezond lichaamsgewicht heeft, maar zichzelf toch te dik vindt, en perioden van weinig eten afwisselt met onbeheerste eetbuien en maatregelen om gewichtstoename te voorkomen.
  • Orthorexia nervosa: eetstoornis waarbij de patiënt de voedselinname dwangmatig beperkt tot een select aantal voedingsmiddelen die als correct (i.e. gezond, bekend, juiste kleur, juiste textuur) worden gezien, waardoor overgewicht, gewichtsverlies of een tekort aan essentiële voedingsstoffen ontstaat.
  • Eetbuistoornis: eetstoornis waarbij de patiënt herhaaldelijke eetbuien heeft, zonder daarbij gebruik te maken van maatregelen om gewichtstoename te voorkomen.
 

Hoe vaak komt het voor?

Eetstoornissen
5%

van de Nederlandse, Franse en Zweedse volwassenen met autisme heeft een eetstoornis

Eetstoornissen
23%

van de Zweedse en Britse volwassenen met een chronische eetstoornis heeft ook autisme

Eetstoornissen
13%

van de Zweedse patiënten met autisme kreeg eerder de diagnose anorexia nervosa

Eetstoornissen
3x

In vergelijking met patiënten zonder autisme worden patiënten met anorexia en autisme drie keer zo vaak opgenomen voor behandeling (18% vs. 5%)

Eetstoornissen
14

leeftijd waarop anorexia gemiddeld begint

Eetstoornissen
17

gemiddelde Body Mass Index (BMI) van anorexia patiënten bij opname

Eetstoornissen
85%

Evenveel autistische als niet-autistische adolescenten en jongvolwassenen met een eetstoornis maakt hun behandeling af

Eetstoornissen
2

Autistische en niet-autistische adolescenten en jongvolwassenen met een eetstoornis vertonen evenveel vooruitgang in de behandeling (1,8 BMI punt)

Ervaringen van volwassenen met autisme

Ik heb een eetbuistoornis. Ik hou van eten. Vaak stop ik pas wanneer ik misselijk wordt. Ik heb niet veel hobbies. Eten is mijn hobby.
Ik heb Asperger en ook last gehad van anorexia. Als student voelde ik me overvraagd en heel erg geïsoleerd. Om daar mee om te gaan begon ik mijn voedselinname te beperken. In het begin voelde ik me nooit dik, maar het gaf me een goed gevoel om ergens controle over te hebben. Door met een hele kleine hoeveelheid voedsel te kunnen doen voelde het alsof ik iets presteerde. Door het uithongeren werd ik me op den duur meer bewust van mijn lichaam. Zo werd ik geobsedeerd met mijn gewicht en begon ik steeds minder en minder calorieën in te nemen. Toen de "vet is slecht" gedachte eenmaal in mijn hoofd zat kon ik er pas met behandeling weer van af komen.
Ik heb recent een autismediagnose gekregen en strijdt al tien jaar met boulimia nervosa. Ik eet soms heel weinig en dan weer veel te veel. Daarna ga ik dan drie uur hardlopen, of ik doe zoveel gewichtstraining dat ik het gevoel krijg dat mijn lichaam het begeeft. Ik weet niet wat het is, maar het heeft voor mij niets te maken met slank willen zijn of zoiets.
Ik heb van kinds af aan al een selectieve eetstoornis. Soms heb ik echt honger, maar ik kan het niet hebben als voedsel er vies uit ziet of een rare structuur heeft. Dan kan ik het gewoon niet eten. Ik kan geen tomaten, bananen, vis, wortels, noten, vlees met bot, rozijnen eten en dan kan ik nog wel even doorgaan. Mijn huisarts maakt zich zorgen over mijn eetgewoontes, maar ik kan mezelf er gewoon niet toe zetten om bepaalde dingen te eten.
Ik heb een nachtelijke eetstoornis. Overdag eet ik niet veel en ik slaap slecht. Als ik dan wakker wordt krijg ik honger en eet ik alles wat ik kan vinden. Het is een soort patroon geworden, waarin ik niet veel trek heb gedurende de dag en dan 's nachts opeens ga eten.
Ik heb al vanaf mijn twaalfde eetstoornissen. Het begon met anorexia. Met eten bezig zijn was mijn bijzondere interesse. Ik werd geobsedeerd met de getallen. Ik had problemen met communiceren, dus ik gebruikte mijn lichaam om voor mij te communiceren. Toen ik ongeveer 20 was stapte ik over op boulimia, omdat mijn lichaam mezelf uithongerde en voedsel nodig had. Vaak wanneer ik purgeer is het niet eens zo zeer dat ik gewicht wil verliezen, maar is het iets sensorisch. Ik hou niet van het gevoel te vol te zitten. Ik moet purgeren om van dat onprettige gevoel af te komen.

Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

 
In autismevriendelijk Nederland wordt onderzoek verricht naar het voorkomen en behandelen van eetstoornissen bij volwassenen met autisme. Bij het voorkomen van eetstoornissen speelt voorlichting over gezond eten en gezond eetgedrag een belangrijke rol. In de diagnostiek is aandacht voor het geven dat bij mensen met autisme andere factoren dan gewichtsverlies of slank willen zijn een rol kunnen spelen bij het ontwikkelen van een eetstoornis. In de behandeling van mensen met autisme en anorexia is aandacht voor het sociale functioneren, meer dan alleen het eetgedrag.
 

Links

Comments are closed.