Behoefte aan alleen zijn

Volwassenen met autisme hebben vaak meer behoefte aan alleen zijn.

Belang

 
Eén van de diagnostische criteria voor autisme is een verminderde sociale interesse. Dit wordt sociale anhedonia genoemd. Terwijl de negatieve gevoelens van de meeste mensen afnemen gedurende sociale interactie en hun positieve gevoelens toenemen, gebeurt dat niet bij mensen met sociale anhedonia. Hun negatieve gevoelens nemen niet af tijdens sociale interacties en hun positieve gevoelens nemen niet toe. Gebrekkig sociaal functioneren en sensorische overprikkeling zijn redenen waarom volwassenen met autisme vaak minder plezier beleven aan sociale interactie. Er zijn echter ook positieve redenen waarom zij de voorkeur geven aan alleen zijn, zoals passie voor hun bijzondere interesses.
 

Waar gaat het over?

 
  • Sociale anhedonia: verminderd vermogen om plezier of beloning te ervaren aan sociale interactie
  • Behoefte aan afzondering: de mate waarin iemand de voorkeur geeft aan alleen zijn boven samen zijn
  • Onlust in reactie op gebrek aan afzondering: de mate waarin iemand spanning (stress) en negatieve emoties (angst, woede) ervaart wanneer onvoldoende wordt voorzien in de behoefte aan afzondering
 

Hoe vaak komt het voor?

 
75%

van de volwassenen met autisme is sociaal anhedonisch

Ervaringen van autistische volwassenen

Mensen zijn vermoeiend. Als ik alleen ben, kan ik me ontspannen. Bij mensen zijn, legt automatisch druk op mij om normaal te zijn. Veel dingen die ik graag doe, vinden andere mensen vreemd of irritant.
Ik mag graag bij mijn vrienden zijn, maar ik hou er ook van om alleen te zijn en de dingen te doen die ik doe wanneer ik alleen ben. Over het geheel genomen ben ik graag zoveel mogelijk zonder anderen.
Als ik kon kiezen, zou ik er voor kiezen om de meeste tijd alleen te zijn. Ik identificeer me niet met andere mensen en voel me ellendig wanneer ik mezelf in de sociale wereld begeef.
Mijn voorkeur voor alleen zijn lijkt in vlagen te komen. Ik geniet er een poosje van, totdat ik me eenzaam ga voelen. Dan spreek ik met iemand af, maar zodra ik dat gedaan heb begin ik angstig te worden en ben ik eigenlijk weer liever alleen. Ik denk dat ik het misschien fijner zou vinden om meer met andere mensen te doen wanneer het me niet zoveel energie zou kosten.
De belangrijkste reden waarom ik liever alleen ben, is dat ik er de voorkeur aan geef om mezelf de emotionele pijn van afwijzing te besparen.
Ik hou ervan om het in balans te houden. Ik vind het leuk om 's avonds met vrienden om te gaan of op zondag bij mijn ouders te eten. Maar ik hou er ook van om 's ochtends alleen te zijn, zodat ik kan werken (ik ben kunstenaar). En zaterdagochtend ben ik ook graag alleen, zodat ik mijn klusjes kan doen, maar 's middags ga ik graag naar de Bingo. Ik heb gemerkt dat ik die balans nodig heb om mezelf niet te verliezen, in mijn eigen wereld of in de wereld om mij heen.
Ik hou ervan om alleen te zijn. Dat is de enige moment dat ik me werkelijk ontspannen voel. En ik vind het ook fijn om alleen te zijn, omdat ik dan vrij ben om te doen wat ik leuk vind, zoals tekenen en naar muziek luisteren.
Ik geniet van andere mensen, zolang ik maar geen bijzondere interesse heb waar ik betrokken bij ben. Dan willen ik alleen maar alleen zijn, om er zonder verstoring uren en uren mee bezig te zijn.
Ik wil graag alleen zijn, omdat ik sensorisch overprikkeld ben door sociale interacties of omdat ik me gekwetst voel en geen wens heb om nog meer gekwetst te worden.

Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

 
In autismevriendelijk Nederland worden volwassenen met autisme mogelijkheden geboden om met minder onlust en meer plezier deel te nemen aan sociale activiteiten. Hierdoor zijn zij beter in staat om een balans te slaan tussen sociale afzondering en sociale interactie. Ook wordt meer onderzoek verricht naar de mate waarin en de redenen waarom volwassenen met autisme de voorkeur geven aan sociale afzondering.
 

Comments are closed.