Autisten hebben geen interesse in seks

De ervaringen van veel partners van mannen met autisme geven de indruk dat autisten geen interesse in seks hebben, terwijl onderzoek naar de seksuele interesse van autistische mannen op het tegendeel wijst. Hoe zit dat?

Belang

 
De ervaringen van veel partners van mannen met autisme geven sterk de indruk dat autisten geen interesse in seks hebben, terwijl onderzoek naar de seksuele interesse van autistische mannen op het tegendeel wijst. Hoe zit dat?

Ontwikkelingen

 • 2006Henault & Attwood

  In een studie naar het seksuele profiel van 19 mannen en 9 vrouwen met Asperger Syndroom rapporteren de auteurs dat een groter percentage vrouwen met Asperger in enige vorm van seksueel gedrag had geparticipeerd (76%) dan mannen (68%) terwijl het niveau van seksueel gedrag in steekproeven onder typische ontwikkelde proefpersonen hoger is onder mannen dan onder vrouwen.
 • 2007Hellemans

  In een studie naar sexueel gedrag in mannelijke adolescenten en volwassenen met autisme die in een instelling wonen concluderen Belgische onderzoekers op basis van interviews met verzorgers dat 96% van hen een seksuele interesse vertoont.
 • 2015Dewinter e.a.

  In een studie naar seksualiteit bij adolescente jongens met autisme rapporteert 90% van hen ervaring met masturbatie, 94% met orgasme en 50% enige vorm van seksueel contact met een ander.

Ervaringen van autistische volwassenen

Ik ben biseksueel en vaak zie ik mannen die geïnteresseerd in mij lijken te zijn, maar ik niet in hen. De vrouwen die ik leuk vindt vertonen geen interesse in mij, waarschijnlijk omdat ze hetero zijn. De mannen en de lesbische vrouwen die ik leuk vindt lijken altijd al een ander te hebben.
Ik weet eigenlijk niet of ik een seksuele interesse heb. Die is in elk geval altijd erg laag geweest.
Wat seksuele relaties aangaat, hou ik persoonlijk erg van seks. Ik vindt het heerlijk om intiem te zijn met iemand om wie ik geef en om te doen wat ik voor hen kan doen. Ik hou alleen niet van vrije seks. Ik sluit me dan af en voel niks.
Mijn seksuele aandacht is gericht op één persoon tegelijk, degene met wie ik in een lange-termijn relatie ben. Wanneer er niet zo iemand is in mijn leven denk ik er niet veel aan, maar wanneer ik met iemand ben om wie ik geef heb ik een veel grotere seksuele interesse dan de meest vrouwen lijken te hebben.
Mijn problemen met seksuele relaties hebben niets te maken met een gebrek aan interesse in seks of relaties. Het is omdat ik geen idee heb hoe ik een vrouw moet versieren.
Ik heb seksuele verlangens sinds mijn dertiende en wil graag seks hebben, maar niet totdat ik de juiste persoon heb gevonden. De meeste jongens die ik ken hebben betekenisloze seks met meisjes en "geven ze door" aan een ander, maar ik heb daar geen interesse in. Ik vindt dat respectloos.
Mijn seksuele interesse is erg hoog. Maar dat is waarschijnlijk omdat ik 19 ben...
Ik hou van seks en ik hou van mijn partner, maar ik vindt het lastig om het initiatief te nemen. Ik heb liever dat zij het doet. Als ik het doe is het nooit goed.

Ervaringen van partners van autistische mannen

Ik krijg het niet bij hem en denk regelmatig, 'een ander kan het me wel geven'. Soms vraag ik me wel af of sterk genoeg zou kunnen zijn als er een ander man in beeld zou komen.
We vrijen niet vaak, maar als het gebeurd is het heel uitgebreid en heel bevredigend.
Wat mij mateloos stoorde is dat wij het moeilijk hadden met seks. En ondertussen zat hij op zijn PC regelmatig porno te kijken. Wat heb ik me daar rot onder gevoeld. Dus daar kan het wel, maar bij mij niet??
Mijn partner en ik hebben al jaren geen seks meer gehad. Vroeger hadden we het wel vaak, maar door gebrek aan intimiteit is het steeds minder geworden. Seks was altijd zijn feestje. Kwestie van drie minuten werk. Het ging hem alleen om de bevrediging, niet om mij. Ik voelde me daarna erg alleen.
Ons seksleven is op zich hartstikke goed. Hij is de eerste man die mij werkelijk een orgasme weet te bezorgen. Maar regelmatig trekt hij zich erg terug in zichzelf. Dan is er soms maanden geen sprake van seks.
Wij hebben dikwijls periodes helemaal geen seks. Dat komt niet omdat één van ons er geen zin in heeft. Voor hem is één word doorgaans genoeg. Maar ik bots steeds opnieuw tegen dat totale gebrek aan intimiteit. Dan is alle zin bij mij gelijk verdwenen.
Ons seksleven is vrij frequent. Dat is fijn, omdat het een positieve invloed heeft op onze relatie. Met seks kunnen we elkaar beter vinden.
Bij mij werd het minder vanaf het moment dat hij op zo'n intiem en kwetsbaar moment kenbaar maakte dat hij me te dik vond geworden na mijn zwangerschap. Kwetsender kon het niet. Er brak iets bij mij en sindsdien verdraag ik zijn aanraking niet meer.

De onderzoeksresultaten

Voor

Autistische mannen vertonen inderdaad minder initiatief tot seksueel contact
Zowel bij autistische mannen met een partner als bij autistische mannen zonder een partner blijkt er soms sprake te zijn van minder initiatief tot seksueel contact. Autistische mannen blijken minder vaak seksueel contact te hebben dan hun niet-autistische leeftijdsgenoten en diverse partners van autistische mannen blijken het niet te krijgen van hun partner.

Tegen

Vermindering van seksueel contact is geen gevolg van verminderde seksuele interesse
Zowel bij autistische mannen met een partner als bij autistische mannen zonder een partner heeft minder initiatief tot seksueel contact echter niets te maken met gebrek aan seksuele interesse. Uit de ervaringen van autistische mannen zonder partner blijkt dat het gebrek aan seksueel contact eerder te maken heeft met hun ongewenstheid door potentiële seksuele partners dan hun eigen gebrek aan interesse. Uit de ervaringen van partners van mannen met autisme blijkt dat er verschillende oorzaken kunnen zijn van vermindering of afwezigheid van seksueel contact tussen partners, maar daarbij lijkt seksuele interesse geen rol te spelen. Ten eerste vindt er nog steeds masturbatie plaats. Ten tweede komt vermindering of afwezigheid van fysieke en emotionele intimiteit duidelijker naar voren als oorzaak dan vermindering van seksuele interesse.

Conclusie

 
Het stereotype dat autisten geen interesse hebben in seks is geen goede representatie van de werkelijkheid. Dat hebben ze wel degelijk en evenveel als hun niet-autistische leeftijdsgenoten. Hun beperkingen en gedragingen kunnen zeker leiden tot vermindering of afwezigheid van seksueel contact, maar daarbij speelt interesse in het hebben van seksuele ervaringen in zichzelf geen rol.
 

3 Comments

 1. Emile schreef:

  Herken mij absoluut niet in het stereotype. Ik heb juist heel veel interesse in seks. En dan doel ik niet op het maken van seksueel getinte opmerkingen maar op het hebben van seks.

 2. Lennert Cornette schreef:

  Ik ben zelf autistisch en had dagelijks seks met mijn ex en ik knuffel ook graag. Ik denk dat het enorm veel uitmaakt
  hoe zwaar autistisch je bent. Ik heb ook een hekel aan flirten en vrouwen aanspreken maar van hun kant gaat het niet komen dus je moet wel.
  Ik vind het altijd wel heerlijk deze dingen te lezen. ‘Bij mij werd het minder vanaf het moment dat hij op zo’n intiem en kwetsbaar moment kenbaar maakte dat hij me te dik vond geworden na mijn zwangerschap. Kwetsender kon het niet. Er brak iets bij mij en sindsdien verdraag ik zijn aanraking niet meer.’
  Mannen wordt altijd verweten dat ze niet eerlijk zijn maar als ze het wel zijn is het wéér niet goed.

 3. tony schreef:

  Het is al sinds mijn derde bekend dat ik Autisme heb. Heb altijd wel interesse gehad in seks en relatie’s. echter denk ik persoonlijk dat een relatie een stuk minder de moeite waard is voor een autist dan dat het voor een niet autist is. Vooral omdat de moeite die een autist in een relatie stopt bijna nooit echt erkend word door de partner van de autist. en je er ook vaak van word beschuldigd niet genoeg je best te doen.

  Dit lees je ook terug in de reacties van vrouwen die een relatie hebben gehad met een autistische man. het is altijd de schuld van de autist als het uitgaat of als er problemen zijn in de relatie. Want hij is anders want heeft autisme dus hij moet wel de schuldige zijn etc etc. dan denk ik echt van”je wist dat hij autisme had voordat je een relatie met hem aanging. als je dat weet ga je dus ook automatisch akkoord met de problematiek die dat met zich mee kan brengen als je dan toch besluit de relatie aan te gaan” Echter vereist dit verantwoordelijkheid besef wat bij veel vrouwen ver te zoeken is in een relatie. en dat de autistische man de schuldige is word dan ook nog is vaak aangepraat door de omgeving vanwege het stereotype dat autistische mensen moeilijk mee om te gaan zijn.

  Ik denk ook dat sinds vrije seks het nieuwe normaal lijkt te worden in de maatschappij steeds meer mensen met een autisme profiel zich gaan afsluiten voor daten en relaties.Ik merk bij mezelf dat ik geen zin heb om een relatie of verbintenis aan te gaan met de gemiddelde vrouw die vaak al flink wat kilometers op de seksuele teller heeft zitten wat gewoon smerig vind. en door de overvloed van keuzes die datingapps hebben gebracht voor vrouwen is de kans dat je als autistische vent aan de kant geschoven word wanneer je te moeilijk word(volgens hun) heel erg groot.

  Nee dank je. ik investeer mijn tijd en energie liever in iets wat daadwerkelijk waarde terug geeft in mijn leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *