Atypical

Amerikaanse komedieserie over Sam, een 18-jarige autistische middelbare scholier die een vriendin wil.

Belang

 
Atypical is een Amerikaanse comedieserie over Sam, een 18-jarige autistische middelbare scholier die een vriendin wil. Bijzonder aan de serie is dat het niet alleen over een persoon met autisme gaat, maar ook over autismevriendelijkheid.
 

Inhoud

Atypical is een Amerikaanse comedieserie over Sam, een 18-jarige autistische middelbare scholier die moeite heeft om de wereld om hem heen te begrijpen.

Toch wil hij graag een vriendin en met hulp van zijn collega Zahid, zijn zusje Casey en zijn vader Doug gaat Sam aan het daten. Zijn overbeschermende moeder Elsa vindt dat maar niks. Zij is bang dat hij emotioneel gekwetst zal worden.

Zijn eerste date verloopt rampzalig, maar wanneer Sam interesse krijgt van zijn klasgenoot Paige lijkt het de goede kant op te gaan.

In seizoen 2 bereidt Sam zich voor op de overgang van de middelbare school naar het vervolgonderwijs.

In seizoen 3 gaat Sam studeren en maakt hij ruzie met Zahid.

cast & crew
  • Keir Gilchrist (Sam)
  • Jennifer Jason Leigh (Elsa)
  • Michael Rapaport (Doug)
  • Brigette Lundy-Paine (Casey)
  • Robia Rashid (bedenker)

Beoordeling door kijkers

Achtergrond

Zijn de makers en acteurs van de film autistisch?
Keir Gilchrist, de acteur die Sam speelt, is niet autistisch. Ook Robia Rashid, de bedenker en schrijver van de serie, is niet autistisch, al zegt ze in een interview wel dat ze een nauwe band heeft met iemand in het autistisch spectrum. Anthony Jacques, de acteur die Christopher speelt, de zoon van een van de moeders van de lotgenotengroep, is wel autistisch. In seizoen 2 zijn de leden van de lotgenotengroep waar Sam naartoe gaat daadwerkelijk autistische jongeren.
Wat vinden broers en zussen van mensen met autisme van de serie?
Darcel Rockett, die zelf een broer met autisme heeft, vindt dat de serie een goed beeld geeft van het dagelijks leven van een gezin met iemand met autisme: vasthouden aan patronen, schema's onthouden, omgaan met crisisgevallen. Alle gezinsleden hebben zo hun rol in de zorg voor de persoon met autisme en daar zijn ze niet vaak vrij van. "Zo ben ik ook met mijn zus", zegt Mallory Deering, die een zus met autisme heeft. "Ongeacht hun niveau van functioneren wordt je beschermend en help je mee waar je kunt. Ik denk dat de serie dat heel goed weergeeft."
Hoe blijkt dat Sam autistisch is?
Sam is niet in staat om op basis van non-verbaal gedrag de emoties van anderen in te schatten (als zijn vriendin boos van tafel loopt moet hij aan zijn familie vragen 'Is ze boos?'). Sam neemt dingen die anderen zeggen letterlijk (als zijn therapeut zegt dat hij erop uit moet gaan, vraag hij 'waar uit?'). Sam kan soms niet tegen fel licht en omgevingsgeluiden (hij draagt regelmatig een ruisonderdrukkende kopteleoon). Sam heeft Antarctica en pinguïns als 'speciale interesse'. Sam begrijpt de regels voor sociale interactie niet. Hij moet er specifiek naar vragen en schrijft ze op in een notitieboek. Sam is eerlijk. Zijn opmerkingen worden nergens gefilterd door enig besef van wat niet gepast of niet tactisch is om te zeggen. Sam praat op een monotone, robotachtige manier. Sam kan prachtige, gedetailleerde tekeningen maken.
Is Sam de enige autistische personage in de serie?
Nee. In seizoen 1 is Christopher, de zoon van iemand uit zijn moeder's lotgenoten groep, ook autistisch . In seizoen 2 gaat Sam naar een lotgenotengroep waarvan de overige leden ook autistisch zijn.

Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

 
In een autismevriendelijk Nederland zijn niet alleen personages met autisme, maar ook autismevriendelijkheid het onderwerp van verhalen in de populaire media.
 

Comments are closed.