Praktische vragen
Praktijk-gerichte artikelen in vraag en antwoord vorm; gesorteerd van nieuw naar oud
Manieren waarop autisten zich zodanig aanpassen dat ze, ondanks hun beperkingen, toch de functies kunnen vervullen die voor hen het meest belangrijk zijn.
Wanneer ik anderen vertel over mijn autisme krijg ik verschillende reacties. Hoe ga ik om met de typische reacties van mensen op mijn ‘coming aut’?
Hoe kan ik bijdragen aan een licht bevooroordeeld beeld van mensen met autisme, dat de nadruk legt op positieve kanten, maar wel binnen de bandbreedte van de werkelijkheid blijft?
Jeroen heeft autisme en ik wil hem graag helpen om meer contact te hebben met mij of bevriend te raken met anderen. Hoe doe ik dat?
Beschrijving van het proces van vastlopen, hulp zoeken, een diagnose krijgen, komen tot aanvaarding en je heroriënteren op een leven met autisme.
Ik ben een autistische vrouw. Ik ben minder goed in vriendinnen maken, heb meer tijd alleen nodig en voel me minder prettig in vrouwenkleding. Ik ervaar het opvoeden als zwaar, maar ben ook een duidelijke, consequente en open ouder.
Autisten en niet-autisten verwerken informatie op verschillende manieren. Autisten hebben de neiging om uitbreidend te denken, waarbij ze vanuit de delen naar een geheel toe te werken en hun informatie goed structureren. Niet-autisten hebben de neiging om inperkend te denken, waarbij ze het geheel gebruiken om de delen in te vullen. Dat maakt hun denken flexibel en geeft hen grotere controle van bovenaf.
Ik ben een autistische vrouw. De manier waarop autisme zich bij mij uit verschilt van de mannelijke. Wil je weten hoe? Hier leg ik het je graag uit.
Ik heb besloten anderen te vertellen over mijn autisme. Maar hoe doe ik dat? Hoe organiseer ik mijn ‘coming aut’?
Ik heb autisme of een vermoeden van autisme en ik ben op zoek naar een zorgverlener die kan vaststellen wat er met mij aan de hand is of mij een behandeling aan kan bieden voor mijn probleem. Maar hoe vind ik een goede zorgverlener?
Er zijn geen precieze cijfers over hoeveel mensen in Nederland in het autistische spectrum vallen. Wel is er hier veel internationaal onderzoek naar gedaan.
Ik wil meer weten over autisme. Daarvoor kan ik gebruik maken van verschillende kennisbronnen. Welke bronnen zijn er? Wat zijn hun voordelen? En nadelen?
Veel organisaties op het gebied van autisme maken gebruik van één of meerdere puzzelstukjes als logo. Waar komt dit gebruik vandaan?
In november 2017 is de Zorgstandaard Autisme gepubliceerd. Wat is dit voor een document, wie heeft het ontwikkeld en wat hebben volwassenen met autisme er aan?
Wanneer er gesproken wordt over het bekostigen van de geestelijke gezondheidszorg in Nederland wordt tegenwoordig gepraat over het Zorgclustermodel. Wat is dit model, hoe werkt het en wanneer wordt het ingevoerd?
Overzicht van artikelen op deze website die gaan over thema’s in de kwaliteitscriteria van de zorgstandaard autisme.
Vertellen over je autismediagnose is een dillema: vertel ik het wel of vertel ik het niet. Daarom denk ik na over de voor- en nadelen en de noodzaak van ‘coming aut’. Zal ik anderen over mijn autisme vertellen of niet?