Middagsymposium autisme en contact

Onderwerp

Autisme en contact hebben alles met elkaar te maken. Voor veel mensen met autisme is het legggen en onderhouden van sociale contacten een uitdaging. Hoe gaan zij om met familie en vrienden? Wat vinden ze lastig of prettig in contact met professionals?

Verschillen in sociale interactie is één van de twee hoofdkenmerken van autisme volgens de DSM-5, het handboek van psychiaters. De eerste psychiaters die over autisme schreven definieerden autisme zelfs als een contactstoornis.

In dit symposium verkennen we samen dit onderwerp. Dit doen we door mensen met autisme zelf aan het woord te laten, over hun ervaringen met contact of over hun kennis van dit onderwerp. Dit symposium wordt volledig georganiseerd en ingevuld door mensen met autisme.

In de pauze is informatie te krijgen hoe u of uw cliënt praktisch aan de slag kan met autisme en contact. Er is bijvoorbeeld informatie over trainingen, over gespreksgroepen in Emmen en Groningen en over een online contactprofiel.

Programma

12:30uInloop
13:00Welkom door de dagvoorzitter
13:10Hoe is er in de geschiedenis gedacht over autisme en contact?
Historisch psycholoog Frederik Boven deed promotieonderzoek naar de eerste psychiaters die over autisme schreven. Zij definieerden autisme als een contactstoornis. Wat bedoelden zij hiermee? Hoe heeft dat latere ideeën over autisme beïnvloed?
Meer informatie
13:50Hoe kun jij of je cliënt praktisch aan de slag met autisme en contact?
Praktische informatie over onze gespreksgroepen, trainingen en het contactprofiel. Tijdens de twee pauzes kun je uitgebreidere informatie op maat krijgen.
14:00Pauze met koffie en thee
14:30Twee autistische vrouwen over hun ervaringen met contact
Annelies van der Hout en Laila Ahamad, twee jonge vrouwen met autisme, worden geïnterviewd over hun ervaringen met contact. Annelies vertelt over haar ervaringen met autistische en niet-autistische vrienden. Laila vertelt over haar ervaringen met professionals.
15:15Pauze met koffie en thee
15:45Als één partner autisme heeft en de ander niet
Peter van Dijk, een man met autisme, vertelt over het contact met zijn man. Zij zoeken samen creatieve oplossingen om met zijn autisme om te gaan. Hij vertelt openhartig over zijn ervaringen en geeft heel concrete voorbeelden.
Meer informatie
16:30Afsluiting

Meld je aan

    Door op betalen te klikken ga ik akkoord met de onderstaande algemene voorwaarden.

    Algemene voorwaarden

    1.